Matrassen: de verschillen

We slapen ongeveer een derde van ons leven. We kunnen niet zonder, het is nodig om goed te kunnen functioneren. Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust; het moet ervoor zorgen dat je comfortabel ligt en je lichaam tegelijkertijd de juiste ondersteuning bieden. Er is een ontzettend groot aanbod matrassen, die allemaal net iets varieren in materiaal en stevigheid. Een overzicht van de verschillen.

Veren en schuim

Grofweg kun je een onderscheid maken in matrassen met veren en schuimmatrassen, beide met voor- en nadelen. Een schuimmatras is geschikt als je op je zij slaapt en een zacht matras fijn vindt, een verenmatras is steviger en geschikt voor rugslapers. Deze twee categorieën kun je vervolgens weer onderverdelen in verschillende soorten.

Binnenvering en pocketvering

Verenmatrassen bestaan uit staaldraad veren die voor een grote stevigheid zorgen. Een binnenveringmatras is de basic variant, hierbij zijn de veren allemaal aan elkaar verbonden en bewegen ook samen. Bij een pocketveringmatras kunnen de veren, door verdeling in ‘pockets’, afzonderlijk van elkaar bewegen. Hierdoor kan er in een matras gebruikt gemaakt worden van verschillende veren, die bijvoorbeeld zachter zijn bij je schouders en heupgebied om zo de druk te verdelen.

Koudschuim, latex, traagschuim en polyether

Er zijn ook meerdere soorten schuimmatrassen. Een koudschuimmatras is een elastische schuimsoort en non-allergeen. De structuur van koudschuim lijkt een beetje op een spons. Het matras is bacteriedodend en schimmelwerend. Ook latexmatrassen remmen bacteriegroei, en een specifieke eigenschap hiervan dat ze een goede tegendruk bieden. Traagschuimmatrassen passen zich aan aan de lichaamswarmte, verdelen zo de lichaamsdruk en zorgen ervoor dat je spieren ontspannen. Een polyethermatras is eigenlijk de meest standaard vorm onder de schuimmatrassen; een redelijk lichtgewicht matras dat voldoende isoleert, maar een minder goede ondersteuning biedt dan de andere soorten.

Formaten

Bedden zijn er in verschillende formaten, dus automatisch let je ook hierop bij de aankoop van een matras. Je hebt de standaard een- en tweepersoonsformaten, maar ook bedden die extra lang of breed zijn, of allebei. Zo heb je met een bed en matras 160×210 cm een tweepersoonsmatras dat net iets langer is dan de standaardmaat; handig voor lange benen.

Welk matras is het beste?

Eigenlijk hangt het helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Bij het kiezen van een matras kun je rekening houden met wat voor soort slaper je bent, of je een stevig, verend matras of juist een zachter matras fijn vindt. Ga je voor een schuimmatras, ga dan na of je voor een matras met een goede ‘tegendruk’ gaat, of juist baat hebt bij een matras dat de lichaamsdruk verdeelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.