3 tips om jouw thuiswerkplek efficiënt in te richten

Werk je regelmatig vanuit huis? En merk je dat een werkplek aan de keukentafel niet meer voldoet? Dan overweeg je wellicht om een eigen werkplek in te richten. Jouw kantoor in huis. Een goed idee, maar hier komt wel veel bij kijken. Waar hou je rekening mee? Hoe zorg je ervoor dat dit een fijne werkplek wordt? In dit artikel geven we drie tips om jouw thuiswerkplek efficiënt in te richten.

Investeer in ergonomische kantoormeubelen

Het is heel verleidelijk om te besparen op kantoormeubilair als het gaat om een thuiswerkplek. Gek genoeg lijkt het dan minder belangrijk om over goede kantoormeubelen te beschikken. Sterker nog: het overgrote deel van thuiswerkend Nederland denkt wel aan de keukentafel of zelfs op de bank te kunnen werken. Misschien is dat ook wel mogelijk, maar erg ergonomisch is het niet. Als je dit structureel blijft doen, is de kans groot dat je veel lichamelijke ongemakken gaat ervaren. Nu, maar ook op de lange termijn.

Het is dus zowel voor je lichamelijke gezondheid als de productiviteit van belang dat je over kwalitatieve en bovenal ergonomische kantoormeubelen beschikt. Hier mag best wel wat in worden geïnvesteerd. Als je werkgever jou verplicht om meerdere dagen vanuit huis te werken, dan zal hij ook de kosten voor het inrichten van het kantoor moeten vergoeden. Als dit je eigen keuze is, ben je hier natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor.

Vergeet ook de gezelligheid niet

Een kantoor inrichten wordt vaak te serieus aangepakt. Mensen doen er alles aan om de ruimte er professioneel uit te laten zien. Ze vergeten hierbij echter ook dat een werkplek gezellig mag zijn. Dit is juist heel fijn. Het moet een plek zijn waar je je thuis voelt. Waar je je op je gemak voelt en het prettig vindt om te werken. Daarom is het ook belangrijk om decoraties toe te passen, sfeervolle kleuren te gebruiken en wat groen in het kantoor te halen.

Houd er ook rekening mee dat je in de toekomst misschien collega’s of klanten op kantoor zult ontvangen. Dan wil je wel dat de ruimte er gezellig uitziet. Hier mag dan ook best wel wat extra aandacht aan geschonken worden.

Een speciale werkruimte

De meeste mensen proberen een werkplek in een bestaande ruimte te creëren. Wanneer je in de woon- of slaapkamer aan het werk gaat, is echter de kans groot dat je door anderen in huis gestoord wordt. Om nog maar te zwijgen over de afleidingen die op de loer liggen. Daarom is het voor de productiviteit beter om een speciale werkruimte te creëren. Dit is natuurlijk niet in elke woning mogelijk, maar soms lukt het wel om creatief te zijn.

Heb je bijvoorbeeld geen kamers in huis over? Maar heb je wel een relatief grote tuin? Dan zou je ook kunnen overwegen om een kantoor in een tuinhuisje te maken. Als je deze goed isoleert en voorziet van elektriciteitsvoorzieningen, dan is dit natuurlijk prima als thuiskantoor te gebruiken. Met een dakkapel zou je eventueel ook een kantoor op zolder kunnen realiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.