Alles wat je moet weten over sieraden

Er zijn sieraden ontworpen voor de meeste delen van het lichaam die een bepaalde sier met zich meebrengen. Je kunt het lichaam sieren met sieraden voor het haar tot sieraden voor de tenen. Speciale materialen die gebruikt worden bij het maken van bijzondere sieraden zijn onder andere aluminium, brons, goud, koper, leer, edelsteen, natuursteen, parels, zilver, textiel (Ja die zijn er ook!), titanium, en kristal. Daarnaast heb je nog een grote variatie soorten, merken en kleuren. Ook ik heb mijn persoonlijke favorieten, zoals mijn Xoo Oorbellen. In dit artikel ga ik wat uitleggen over de gedachtes en waardes achter sieraden, veel lees plezier!

Sieraad als status symbool

In vele cultuurgroepen worden sieraden als een statussymbool geacht wegens de speciale eigenschappen die sommige bezitten. Dan hebben we het hierover de patronen, de kwaliteit van het materiaal en de veelbetekenende symbolen zoals de Buddha to Buddha bijou. Ondanks alle anderen materialen is goud het meest begeerde materiaal. Als we eens een kijkje nemen naar de Indische cultuur, is een huwelijk zonder gouden juwelensetjes waaronder oorbellen, neusringen, enkelbanden, polsbanden en armbanden geen huwelijk. Wat het geheel mooier maakt is dat in deze cultuur bij een huwelijk de kledingstukken overéénkomen met de sieraden. Dit geeft de drager een bepaald bezienswaardigheid binnen de maatschappij.

Sieraden met een betekenis

De populariteit van sieraden met een betekenis is door de jaren heen gestegen. Behalve dat sieraden worden gedragen om je zelf te sieren, wordt er ook wel eens gezegd dat sieraden iets over je karakter en persoonlijkheid zegt. Het dragen van sieraden laat je helemaal blinken zodat je gezien wordt. Zo heb je ook sieraden die een emotionele en symbolische waarde bezitten. Sommige mensen hechten veel waarde aan hun sieraden omdat die een geschiedenis erachter hebben. Zo heb ik zelf een mooi sieraad van mijn opa die hij weer van zijn opa heeft gekregen. In het verleden trokken de vrouwen sieraden aan om zo het ander geslacht te versieren. Ook kan je bijvoorbeeld een intialen ketting dragen met de gedachten aan een specifieke naam. De mannen met aanzien daarentegen, droegen amuletten om een sterke visuele identiteit te creëren dat ervoor moest zorgen dat ze opgemerkt werden door de vrouwen. Eigenlijk is er dus niet zoveel veranderd 😉

Antieke sieraden

Het is opmerkelijk dat de oeroude sieraden van de Indische juwelenmarkt al vele decennia als uitmuntend en beroemd bekend staan. De juwelen van Indische juwelenontwerpers zijn op een heel deskundig en gerraffineerde wijze ontworpen. Deze juwelen zullen je vol verbijstering doen staan. Bezitten zal je ze niet zo snel, aangezien deze sieraden vaak van enorme waarde worden geschat. Het beleggen hiervan zou een grote aanwinst zijn. Iets om in overweging te nemen want de waarde stijgt door de jaren heen. Zo zie je dat steeds meer mensen investeren in juwelen, net zoals dat mensen al een tijdje investeren in bijvoorbeeld dure horloges!

Sieraden of bijouterieën met een boodschap

Behalve als sierobject word een bijou gedragen als boodschap voor speciale aangelegenheden.
Zo kan bijvoorbeeld een bijou:

  • Een teken kan zijn van een sociale status van een persoon dat aangeeft als die getrouwd, verloofd, single is enzovoorts
  • Kan aangeven dat de drager bij een groep hoort. Zij het op religieus gebied, voor een baan, ras of geslacht, of politiek aangelegen.

Sieraden/bijouterieën vandaag de dag

Vandaag aan de dag zijn er sieraden/bijouterieën die een extra tintje bij hebben, een bijdetijdse tintje. Sieraden die met de hand gemaakt zijn zoals; vintage sieraden, stoere sieraden waaronder de choker, trendy sieraden en ook gepersonaliseerde sieraden die bestaan uit kettingen en sleutelhangers. Ook heb je ook geknoopte armbandjes waarbij je je eigen tekst, naam, een speciale datum, een sterrenbeeld of initialen kan laten plaatsen. Daarnaast is een armband of ketting met een foto ook mogelijk. Zo is de personalisatie steeds groter en maakt dat ook een ideaal cadeautje voor een naaste!

Liefs,

Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.