Kost traplopen je steeds meer moeite? Dan ben je misschien bang om te vallen. Helaas lopen de meeste mensen dag in dag uit meermaals naar boven en beneden. Om het allemaal wat veiliger te maken, kun je een traplift kopen. Traplopen is dan verleden tijd, want de lift brengt je al zittend naar een hoger of lager gelegen verdieping. Het nadeel van trapliften is alleen dat ze nogal duur zijn. Wil je er liever niet de hoofdprijs voor betalen? Hier staan 3 manieren op een rijtje om te besparen op een traplift.
Koop een tweedehands traplift
Omdat iedere trap anders is, wordt de rail van een traplift altijd op maat gemaakt. Hierdoor denk je misschien niet dat je dit hulpmiddel tweedehands kunt kopen. Toch is dit wel degelijk het geval. Sterker nog, er zijn juist veel mensen die kiezen voor een tweedehands traplift. Dit doen ze vooral vanwege de prijs. Doordat zo’n lift al eens gebruikt is, is hij een stuk goedkoper dan een nieuwe traplift. Onderaan de streep kan het je maar zo een paar duizend euro schelen, waardoor dit zeker het overwegen waard is.
Sommige mensen hebben zo hun twijfels bij de veiligheid van een tweedehands traplift. Dit is nergens voor nodig. Er worden alleen trapliften van een paar jaar oud gebruikt en voordat een gebruikte traplift naar een nieuwe eigenaar gaat, kijken monteurs hem uitvoerig na. Bovendien worden de slijtagegevoelige onderdelen vervangen. De lift wordt uiteraard ook uitvoerig getest, zowel met als zonder gewicht. Kortom: jij hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van een gebruikte traplift.
Zoek uit of je in aanmerking komt voor een vergoeding
Een tweedehands traplift is goedkoper dan een nieuwe, maar kost nog steeds behoorlijk veel. Gelukkig hoef je hem niet altijd (volledig) zelf te financieren. Sommige mensen komen namelijk in aanmerking voor een vergoeding. Reden genoeg om je hierin te verdiepen. Zo kun je misschien een traplift via de Wmo aanschaffen.
Als je een Wmo-indicatie hebt, heb je recht op ondersteuning om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Omdat een traplift je hierbij kan helpen, kun je hier een vergoeding voor aanvragen. De lift wordt niet helemaal vergoed, want je betaalt een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand. Dit is aanzienlijk minder dan het bedrag dat je neer moet tellen als je een traplift koopt. Dankzij een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je dan ook flink besparen op een traplift.
Kies voor huren in plaats van kopen
Het kan voorkomen dat je slechts tijdelijk minder mobiel bent. In dat geval is het financieel vaak niet interessant om er eentje te kopen. Als je er toch eentje nodig hebt, kan huren uitkomst bieden. Je betaalt dan een starttarief, gevolgd door een vast bedrag per maand. Doordat het huurcontract maandelijks opzegbaar is, maak je geen onnodig hoge kosten. Je zegt de huur op als je zelf weer goed ter been bent. De leverancier waarbij je de lift huurt, stuurt een monteur langs om hem te demonteren. Vanaf dat moment betaal je niets meer voor de traplift.