Creatief omgaan met rijst tijdens het koken!

Rijst is een product dat erg gelieft is in Nederland (en in de rest van de Wereld). Omdat we dit regelmatig eten kan het wat saai worden. In dit artikel ga ik je wat inspiratie geven voor heerlijke afwisselende gerechten met rijst. Ook vertel ik je nog wat andere handige feitjes over rijst die je kunnen helpen bij het klaarmaken van de gerechten.

Hoeveel rijst per persoon?

Hoeveel rijst per persoon die je moet klaarmaken is altijd een lastige kwestie. De ene keer heb je veel te veel rijst gemaakt en de andere keer juist weer te weinig. Een gemiddeld portie rijst voor één persoon is tussen de 75 gram en de 100 gram. Het gaat dan over ongekookte rijst. Het kan per persoon natuurlijk wat verschillen, maar als je tussen het gemiddelde blijft zul je altijd in de buurt zitten wat betreft de hoeveelheid rijst. Hier is ook een handig trucje voor. Je hebt ongeveer 1 koffie kopje met ongekookte rijst nodig per persoon. Dit kun je dan gemakkelijk als richtlijn gebruiken.

Recepten met rijst

Er zijn heel veel verschillende soorten gerechten met rijst. Om het lekker te houden is het belangrijk dat je regelmatig varieert tussen verschillende gerechten zodat je ze niet te vaak eet. Het is dus handig om een aantal (nieuwe) recepten achter de hand te hebben zodat je gevarieerd kunt eten. Hieronder noem ik een aantal van mijn favoriete rijstgerechten die je naar mijn mening echt een keer moet proberen.

Rijst met kip teriyaki
Dit recept blijft een van mijn favorieten. Het bestaat uit rijst, broccoli (of andere groente naar keuze), kip en teriyaki saus. De rijst en de broccoli kook je. De kip bak je mals in een pan en ik bak meestal nog wat ui, champignon en paprika in mee, maar dit kun je ook weglaten als je hier niet zo van houdt. Als de kip gaar is en de groente ook gebakken zijn kun je de saus toevoegen in de pan en laat je dit heel kort even meebakken. Doordat je ook teriyaki saus in dit gerecht hebt kun je dit ook mengen met de rijst en zit er meer smaak aan de rijst. Dit zorgt ervoor dat het gerecht extra lekker is. Alle smaken passen ook goed bij elkaar en zorgen dat alles in het gerecht mooi een geheel wordt.

Sushi
Veel mensen houden van sushi. In sushi zit natuurlijk ook rijst. Hier heb je echter wel speciale sushirijst voor nodig, omdat deze rijst beter blijft plakken als bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Je kunt verschillende producten in de sushi doen en hierbij kun je zelf kiezen wat jij lekker vindt. Je kunt er bijvoorbeeld het volgende in doen: komkommer, zalm, tonijn, krab, kip, avocado, wortel, ei, roomkaas, paling en nog veel meer. Je kunt dus zelf een sushi samenstellen naar jouw eigen keuze. Dit is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezellig om samen met vrienden of met je gezin te maken. Zo kun je verschillende soorten sushi samenstellen en kun je nieuwe smaken proberen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en informeren in dit artikel en dat je de bovenstaande recepten thuis gaat uitproberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.