De voordelen van intermittent fasting

Intermittent Fasting is de afgelopen jaren ontzettend populair. Steeds meer mensen passen dit toe binnen hun dieet. Niet alleen om af te vallen, maar ook vanwege de talloze gezondheidsvoordelen hiervan. Bij dit dieet wordt er niet echt gekeken naar wat er gegeten wordt, maar wel op welke momenten dit wordt gedaan. Het principe is dat je volgens een schema eet. Er zijn langere momenten dat er niet gegeten mag worden (je mag enkel water drinken) en dan is er een tijdsbestek dat je gewoon de benodigde hoeveelheid calorieën mag nuttigen. 

Er bestaan verschillende vormen van intermittent fasting. Je kunt het zo streng maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld volgens het 16/8 schema eten. Dit houdt in dat je zestien uur per dag vast en acht uur per dag mag eten. Dat klinkt heftig, maar vergeet niet dat je ook een groot deel van die zestien uur slaapt. Er zijn echter ook varianten waarbij er twintig uur gevast wordt en er slechts vier uur is om te eten of varianten waarbij er zelfs één of twee hele dagen per week gevast wordt. Je maakt jouw eigen keuze op basis van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Maar waarom zou je hiervoor kiezen? Wat zijn dan de voordelen van intermittent fasting en waarom is dit dieet tegenwoordig zo populair? 

Gewichtsverlies 


Een van de grootste voordelen van intermittent fasting is dat het meer gewichtsverlies oplevert. Dit komt op de eerste plaats omdat regelmatig vasten een positief effect heeft op de vetverbranding. Daarnaast wordt er ongemerkt minder gegeten, omdat er simpelweg minder maaltijden genuttigd worden. 

Dit alles blijft natuurlijk wel relatief. Intermittent fasting heeft weinig zin als dit betekent dat je simpelweg in een kleiner tijdsbestek ongelooflijk veel tegelijkertijd eet. De bedoeling is dat je na het doorbreken van je vastperiode gewoon één of twee goede en voedzame maaltijden nuttigt, maar niet dat je alles wat je gemist hebt de afgelopen tijd in één keer eet. Uiteindelijk blijft afvallen een optelsom. Het gaat er om dat je minder calorieën eet dan je dagelijkse energiebehoefte. Dan val je af. 

Betere bloedsuikerregulatie 


Het lichaam wordt normaal gesproken de gehele dag blootgesteld aan schommelingen in de bloedsuikers. Zeker wanneer jij graag veel bewerkte producten eet. Dit heeft grote gevolgen. Zo zijn er door de jaren heen steeds meer mensen bijgekomen die diabetes type 2 hebben ontwikkeld. Dit wordt niet voor niets een welvaartsziekte genoemd. Intermittent fasting blijkt wetenschappelijk gezien een goed alternatief te zijn om de bloedsuikers te reguleren. Uit onderzoek is gebleken dat de insulinegevoeligheid van het lichaam hierdoor verbetert. Hierdoor loopt men dus minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Goed voor de hersenen 


Het is even wennen wanneer je gedurende een langer tijdsbestek niet mag eten. Maar je zult al snel merken dat je hersenen sneller lijken te reageren op situaties. Vasten zorgt ervoor dat je actiever reageert, alerter bent, oplossingsgerichter kunt denken en onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het de kans op het ontwikkelen van alzheimer kan verkleinen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.