Fijn: je mag naar de tandarts!

Ja, je leest het goed: als je een goede tandarts weet te treffen, is de halfjaarlijkse gang naar de tandarts voor een periodieke controle een peulenschil. Sterker nog: als je die goede tandarts eenmaal hebt, hoef je zelfs niet meer op te zien tegen eventuele behandelingen die nodig zijn om je gebit in een gezonde staat te houden. Hoe dat komt, lees je in dit blog.

Tandartsen vroeger en nu

Veel van ons hebben in onze kindertijd te maken gehad met tandartsen die niet altijd zachtzinnig met onze tanden omsprongen. Zelf heb ik toen te maken gehad met een tandarts die het toedienen van een verdoving bij het vullen van een gaatje onzin vond. Met als voorspelbaar gevolg dat ik daarna jarenlang bang was om naar de tandarts te gaan, laat staan om een volgend gaatje te laten vullen.

Natuurlijk was ook toen al niet elke tandarts zo en inmiddels is er gelukkig een nieuwe generatie tandartsen opgeleid die behalve de techniek die bij tandheelkunde komt kijken ook lessen heeft gehad in het omgaan met allerlei soorten patiënten. Waar je vroeger alleen bij een gespecialiseerde ‘angst-tandarts’ terecht kon als je ten einde raad toch iets aan je gebit moest laten doen na dat jarenlang uitgesteld te hebben, kun je daar nu voor bij veel ‘gewone’ tandartsen terecht.

Moderne tandartsen voor jong en oud

Bij Tandarts centrum Utrecht bijvoorbeeld neemt de tandarts alle tijd voor de jongste patiënten, om ervoor te zorgen dat die eerste controle een positieve ervaring wordt. De nieuwsgierigheid van jonge kinderen wordt aangegrepen om een fijne associatie met de behandelkamer en (stoere, want beweegbare) behandelstoel te leggen. Ook leggen deze tandartsen steeds uit wat ze gaan doen en waarom en beantwoorden ze vragen. Een aardigheidje na afloop (zonder suiker, uiteraard) maakt dat de tandartscontrole van kleins af aan iets wordt om naar uit te kijken!

Ook bij tandarts Tandarts Utrecht Leidsche Rijn staat de communicatie met patiënten op de eerste plaats. Ook als je als volwassene op zoek bent naar een tandarts bij wie je vol vertrouwen in de stoel durft te gaan liggen, ben je hier aan het juiste adres. Er wordt de tijd genomen om met je te bespreken wat je behoeftes zijn – vind je het bijvoorbeeld prettig als de tandarts alles aankondigt en uitlegt of juist liever niet – en er wordt een stopteken afgesproken, waardoor je steeds controle houdt over wat er gebeurt.

Technische vooruitgang

De techniek heeft natuurlijk ook niet stilgestaan, dus de verdovingsmogelijkheden zijn intussen zo ver ontwikkeld dat pijn lijden tot het verleden behoort. Je hoeft alleen even het ongemak van het toedienen van de verdoving te doorstaan en daarna kan de tandarts zijn werk doen zonder dat je er last van hebt. Als je bedenkt hoe belangrijk een gezond gebit en een gezonde mond voor je algehele gezondheid zijn dan is dit een belangrijke ontwikkeling.

De geschetste vooruitgang geldt voor tandartsen door heel Nederland. Als je dus nog geen tandarts hebt bij wie je je in veilige en pijnloze handen voelt, wacht dan niet langer af en maak een afspraak bij een andere praktijk. Afzien is echt niet nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.