Hoe maak je meer tijd vrij voor je familie?

Vind je het belangrijk om tijd vrij te maken voor je familie, maar merk je dat het in je drukke bestaan lastig is om hieraan toe te komen? Dat is een herkenbaar probleem, voor velen van ons. Gelukkig kun je toch proberen om er meer voor je naasten te zijn – met deze tips.

Kleine gebaren

Of het nu wel of niet lukt om meer tijd vrij te maken voor je familie, je kunt altijd je waardering laten blijken door een klein gebaar te maken. Dit telt ook zeker mee! Zelfs in drukke periodes is het goed te doen. Een kaart maken is lief om te doen, om iemand beterschap te wensen, een hart onder de riem te steken of te feliciteren. Zo laat je in ieder geval merken dat je aan de ander denkt, en dat is al een belangrijk gebaar. Je kunt ook wat vaker een appje sturen of misschien kort met iemand bellen.

Samen bellen

Dat brengt ons op het volgende punt: bel wat vaker met je familie. Zeker als je niet bij je familie in de buurt woont, is dit ideaal. Zo spreek je elkaar toch, maar hoef je niet lang te reizen. Dat niet alleen, bellen kun je ook op verschillende momenten van de dag doen – tussen de bedrijven door. Als je op visite gaat, kost het al snel meer tijd, en dat lukt simpelweg niet altijd. Bel je ouders, zus, broer of ander familielid op als je in de auto naar werk zit, als je boodschappen doet of voor het slapengaan, om maar wat momenten te noemen. Dit kun je goed met elkaar combineren. Het is dan misschien niet helemaal hetzelfde als een bezoek brengen en uitgebreid de tijd nemen voor elkaar, maar het is ook beter dan niets. Bel de ander gewoon zomaar eens op, of spreek dit van tevoren af.

Bezoek plannen

Wil je bij je familie langsgaan? Het helpt om het bezoek te plannen. Zet het gewoon in je agenda en laat het ook aan de ander weten. Zo is het misschien wat minder spontaan, maar eerlijk is eerlijk: dat maakt helemaal niet zoveel uit. Als vooraf bekend is dat je langskomt, is er ook een grotere kans dat jullie echt de tijd maken voor elkaar. Dat is alleen maar mooi! Plan trouwens niet alleen een bezoek, maar net zo goed een telefoontje, zoals we hierboven al noemen. En schrijf ook de verjaardagen op, zodat je een leuke verjaardagskaart kunt toesturen. Dit kun je ook bij andere belangrijke momenten doen. Dat is ook weer een mooie manier om even bij elkaar stil te staan.

Prioriteiten stellen

Het is in het drukke bestaan soms ook een kwestie van prioriteiten stellen. Als je je familie vaker wilt zien, moet je daar misschien andere dingen voor laten. Je ziet bijvoorbeeld je vrienden ook graag, maar is dit per se ieder weekend nodig? Spreek het ene weekend met je vrienden af, maar het andere weekend juist met je familie. Op die manier is het goed in balans. Of misschien moet je een keer je sportklasje afzeggen om bij je familie langs te gaan, of is er wat minder tijd voor je hobby. Is er echt sprake van nood? Dan kun je ook een dag vrij vragen op je werk om naar je familie te gaan. Vergeet niet dat het om je familie gaat: dit is een van de belangrijkste dingen in het leven.

Geniet bewust

De laatste tip: probeer bewust te genieten van de tijd met je familie. Of dit nu aan de telefoon of in het echt is, dat maakt daarin niet zoveel verschil. Iedereen weet dat het lastig is om alles rond te breien in het moderne bestaan. Maar juist op de momenten van samenzijn, is het tijd om er écht te zijn. Doe bijvoorbeeld je telefoon op stil, om afleiding te voorkomen. Praat echt met elkaar, lach samen en bouw dierbare herinneringen op: daar is het allemaal om te doen.

Door echt tijd vrij te maken, lukt het je om je familie vaker te zien. Durf die prioriteit te stellen. Denk daarnaast aan kleinere gebaren, zoals het sturen van een kaartje. Het telt allemaal mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.