Maak je thuiskantoor mooi en efficiënt met deze tips

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het brengt ook veel voordelen met zich mee: niet meer ’s ochtends in de file hoeven staan, niet meer alleen slechte koffie uit de automaat hoeven drinken en je kunt zelfs je meest comfortabele broek de hele werkdag lang blijven dragen.

Het is wel belangrijk om een echte thuiswerkplek in te richten wanneer je steeds vaker thuis aan de slag gaat. Zo zorg je ervoor dat je werk en je privéleven goed gescheiden blijven. Een manier om dit te doen is door een afgezonderde kamer zo mooi en efficiënt mogelijk in te richten. Zo creëer je een echt thuiskantoortje. In dit artikel bespreken we verschillende manieren hoe je jouw thuiskantoor zo efficiënt mogelijk kunt inrichten.

Richt je thuiskantoor in om productiviteit te bevorderen

Het belangrijkste aan een thuiskantoor is natuurlijk dat je daar zo productief mogelijk aan de slag kan gaan. Zoals hierboven al genoemd, kun je dit het beste voor elkaar krijgen op een plek waar je niet veel gestoord wordt tijdens kantooruren. Zo kun je je echt richten op je werk. Als deze plek een afgezonderde kamer is, richt deze dan ook nog eens zo in dat deze jouw productiviteit bevordert.

Verf, bijvoorbeeld, de muren in een voor jouw kalmerende kleur. Groen is een goede keuze, omdat dit een productieve kleur is. Zorg er verder voor dat er een raam is, zodat er voldoende daglicht naar binnen kan komen. Je kunt verder wat plantjes voor het raam zetten, zodat je een leuk uitzicht hebt dat verder niet te veel afleidt. Verder kun je jouw nieuwe thuiskantoor ook wat decoreren en personaliseren. Een mooi schilderijtje ophangen, bijvoorbeeld, is niet alleen om je kantoor wat op te leuken, maar is ook goed voor je ogen. Veel thuiswerkers zitten uren achter de computer, wat niet altijd heel erg fijn is voor het zicht. Af en toe even wegkijken van je scherm, naar dat leuke schilderijtje bijvoorbeeld, geeft je ogen wat rust.

Haal alles wat je nodig hebt voor je werk in huis

Het is vervelend als je midden in het opstellen van een belangrijk rapport zit, en er in ene achter komt dat je geen printpapier meer hebt. Of dat je bezig bent met het schrijven van een belangrijke brief, en ziet dat je briefpapier mist. Wees dit voor door alle belangrijke kantoorspullen, tijdens het inrichten van je thuiskantoor, alvast in huis te halen. Vooral de spullen waarmee je je werk uitvoert, zoals blokken of notitieboeken, memoblaadjes, een printer, enveloppen en extra papier van verschillende soorten, zijn handig om altijd bij de hand te hebben.

Haal alle afleidingen uit het zicht

Je telefoon is een perfecte afleiding. Even gauw sociale media of je mail checken haalt je heel snel uit je concentratie. Het is daarom belangrijk om dit soort afleidingen uit het zicht te leggen tijdens het werk. Leg ze in een lade, of laat ze zelfs buiten je thuiskantoor liggen.

Het is trouwens niet erg als je af en toe even wat minder concentratie hebt en even je telefoon erbij pakt voor een spelletje of om even wat te lezen. Een kleine pauze voor je hersenen zorgt er juist voor dat je je daarna weer beter kan concentreren.

Zorg ervoor dat je kantoortje zo opgeruimd mogelijk is

Net zoals telefoons een afleiding kunnen vormen, kan rommel dat ook. Of dit nu een berg papieren, een stapel boeken waar je nog mee bezig bent of misschien wat servies van de lunch van gisteren is, het kan je allemaal uit je concentratie halen. Niet voor niets is een vaak gehoord gezegde: een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Een opgeruimd kantoor zorgt niet alleen voor minder afleidingen, het geeft ook overzicht en zorgt voor meer concentratie.

Investeer in een goede stoel en tafel

Comfortabel aan het werk kunnen, helpt enorm om extra productief aan de slag te kunnen gaan. Je kunt je natuurlijk minder concentreren als je constant last hebt van je rug of nek tijdens het werk. Een goede bureaustoel is de investering waard. Daarnaast is ook een verstelbare bureautafel een goed idee. Zo kun je af en toe even staand werken en zo je rug- en nekspieren ontlasten. Een goede bureaustoel en tafel is niet alleen ter bevordering van een goede houding tijdens het thuiswerken, maar helpt ook met de concentratie en daarmee de productiviteit.

In conclusie, het is belangrijk om jouw thuiskantoortje zo efficiënt mogelijk voor jezelf in richten zodat je er comfortabel een hele werkdag aan de slag kunt. Door de kamer te personaliseren, op te ruimen, vrij te maken van afleidingen, te voorzien van alles wat je voor je werk nodig hebt en door voor een goede bureaustoel en tafel te zorgen, maak je het thuiswerken zo efficiënt en fijn mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.