Met weinig moeite snoepen uit je eigen tuin

Iedereen die een tuin heeft zal het beamen: liefst richt je hem zo in dat je er helemaal tot rust kunt komen. En dat is ook de reden dat degenen die geen tuin hebben hem zo missen. Natuurlijk is het bijhouden van onkruid bij de meesten geen leuke klus, maar ook zonder je tuin helemaal te betegelen of er kunstgras in te leggen kun je er met weinig moeite een rustgevend paradijs van maken. Een smulparadijs vol heerlijke snoepjes zelfs!

Lekker vertoeven in de schaduw van de appelboom

Stel je eens voor, na een lange dag werk even bijkomen in de tuin. In het zonnetje is het heerlijk, maar een beetje schaduw kan ook lekker zijn. Hoge schutting plaatsen dan maar? Zonnescherm? Kan, maar van mooi groen worden we toch een stuk blijer? Denk eens aan een erfafscheiding van Appelbomen of andere leuke fruitbomen. In het voorjaar geniet je van de mooie bloesem. In de zomer geeft het blad je een hele fijne plek in de schaduw. In de herfst pluk je zo een heerlijk vers appeltje wanneer je er maar trek in hebt. In de winter worden fruitbomen wel kaal, maar dan laten ze dus ook veel meer van het schaarse zonlicht door. Zo kun je er optimaal van genieten! Fruitbomen zijn er, zelfs per soort fruit, in diverse maten. Zo kun je kiezen voor een walnotenboom die gemakkelijk 5 meter de lucht in schiet, maar ook een abrikoos die amper 2 meter hoog wordt. En met al dat fruit kun je de heerlijkste dingen doen. Zo opknabbelen, verwerken in smoothies, jam of taarten mee maken. Maar ook delen met de buren of desnoods verkopen. Qua onderhoud heb je in het voorjaar misschien wat last van de bloesem, en je zult de meeste fruitbomen één keer per jaar moeten snoeien. Maar al met al is het een stuk minder werk dan gras maaien en biedt het veel meer (lekkere) voordelen. Dus waarom zou je geen leuke appel- of perenboom in je tuin laten groeien?

Ook van bessenstruiken kun je enorm genieten

Zacht fruit is heerlijk, zeker in de zomer als het volop verkrijgbaar is in de supermarkt. Toch net wat makkelijker dan de ingevroren variant. Maar het komt vaak uit een ver land, is maar kort verkrijgbaar en relatief prijzig. Hoe fijn is het om je tuin in te lopen met je kommetje yoghurt of havermout en vers fruit te plukken. Wassen is niet nodig, want met je eigen bramenstruik kweek je biologische bramen. Puur natuur wat je eet dus. Ook frambozen, rode bessen of druiven doen het super in de meeste tuinen. Zolang ze niet al te veel in de wind staan, hebben ze niet heel veel eisen. Ja, een steuntje, anders vallen ze om. Vogels blijven er ook een stuk beter van af dan bijvoorbeeld van een appelboom. Ze worden minder hoog dan fruitbomen en qua onderhoud is het vaak een kwestie van in het najaar de planten die vrucht hebben gedragen wegknippen, de nieuwe scheuten groeien vanzelf. Super makkelijk een enorme voorraad rood fruit, wat wil je nog meer in de zomer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.