Re-integratie na kanker: zo ga je weer succesvol aan het werk

Je wordt ziek en kunt (tijdelijk) niet meer aan het werk: dit kan iedereen overkomen. Wanneer het vervolgens weer tijd wordt om rustig het werk op te pakken, kan dat lastiger zijn dan je denkt. Hoe je ervoor zorgt dat je succesvol kunt re-integreren na een ziekte zoals kanker, zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Blijf praten

Herstellen van kanker en de draad oppakken is iets wat je liever niet alleen doet. Het is tijdens dit proces belangrijk dat je erover praat. Of dat nou met een familielid of een collega is, of iemand die hiervoor is opgeleid. Vooral dat laatste kan nog weleens een goede optie zijn. Een re-integratie na kanker, dat is niet niks. Bij een gespecialiseerd iemand kun jij jouw hart luchten. Je krijgt steun, advies en ook begeleiding zodat het re-integreren na kanker een stuk makkelijker verloopt.

2. Pak het werk langzamerhand weer op

Het is belangrijk dat je weer langzaam het dagelijkse leven oppakt. Wellicht is dat ook juist hetgeen waar je behoefte aan hebt. Bij jouw re-integratie na kanker is het belangrijk om te blijven werken, zodat je het ritme van het dagelijks leven blijft vasthouden. Het tegelijkertijd herstellen van kanker en werk oppakken gaat dus hand en hand. Toch gaat dit niet zonder slag of stoot. Je zult je vermoeid voelen en soms gaat het even niet zoals je wil. In dat geval is het belangrijk dat je hulp inschakelt van iemand die jouw situatie herkent en jou kan steunen waar nodig. Ook kun je natuurlijk hulp vragen van jouw collega’s en werkgever.

3. Ken je eigen grenzen

We benoemden het net al: het oppakken van het dagelijks leven na kanker verloopt vast niet zonder slag of stoot. Het is daarom belangrijk dat je je eigen grenzen kent en deze ook durft aan te geven. Als je een lange tijd uit de running bent geweest is het niet gek dat je en vermoeide dag hebt gehad, of dat je het even niet meer aan kan. Wees lief voor jezelf en geef aan als je het niet kunt volhouden of als het niet lukt. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor jouw werkgever.

4. Loop niet te hard van stapel

Dit punt gaat hand in hand met het vorige punt. Het is belangrijk om jouw grenzen te kennen, zodat je niet te hard van stapel zult lopen. Het is logisch dat je zo snel mogelijk terug wil op het oude werkniveau, maar de kans is aanwezig dat dat minder snel gaat dan gehoopt. Gun jezelf de tijd om te herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.