Verander de sfeer van je woonkamer zonder de meubels te vervangen

Je meubels vormen de basis van je woonkamer, maar de accessoires zijn in feite de echte sfeermakers. Natuurlijk leg je met de meubels wel de basis voor je interieur, maar uiteindelijk kun je met de accessoires nog heel veel doen om de uitstraling van het geheel te beïnvloeden.

Wat zijn accessoires?

Het woord accessoires is ontleend aan de Franse taal en heeft de betekenis van iets dat bijkomstig is, dus niet-noodzakelijk. In de meubelbranche wordt met accessoires datgene bedoelt dat je naast de meubels toevoegt om het interieur echt af te maken. Toch is dat niet helemaal correct, want in sommige gevallen is een meubelstuk zelf ook een accessoire. De bijzettafel is hiervan een goed voorbeeld. Je hebt in feite geen bijzettafel nodig, je plaats hem in de woonkamer omdat het mooi staat. Het zou niemand opgevallen zijn als de bijzettafel er niet was geweest, maar het is gewoon mooi. Je kunt er bovendien een mooie bloemenvaas opzetten, waardoor je in feite twee accessoires met elkaar combineert.

Veelgebruikte accessoires

In veel woonkamers zie je plateaus met kaarsen staan of mooie kandelaars. Ze staan geweldig op een dressoir of op de salontafel. In beide gevallen kun je de kaarsen zodanig kiezen dat ze qua kleur matchen met bijvoorbeeld de kleur van je vloer of van de zitbank. En via de zitbank komen we bij de volgende categorie populaire accessoires: kussens en plaids. En vergeet ook niet de planten! Met planten in huis creëer je een aangename sfeer die rustgevend werkt en vriendelijk oogt. Andere veelgebruikte accessoires zijn spiegels, vazen en lampen. Daarnaast kun je allerlei kleine prullaria en seizoensgebonden artikelen plaatsen. Denk aan beeldjes, bloemstukjes, kunstwerken, enzovoort.

Niet te druk

Bij het inrichten van de woonkamer maken veel mensen de fout dat ze zich te veel uitleven met het plaatsen van accessoires. De sleutel tot een harmonieus geheel is echter eenvoud en minimalisme. Hoe voller het is in huis, hoe rommeliger het oogt. Het is natuurlijk geen probleem om ergens een leuk hoekje te creëren met allerlei prullaria, maar beperk het dan wel tot dat ene hoekje. Wanneer het te vol in huis is, zul je er nooit goed je rust kunnen vinden. Het is beter om op enkele strategische plekken wat geraffineerde accenten te plaatsen, dan de hele ruimte vol te stouwen met alles wat je zelf leuk vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.