Lenen doe je enkel als het echt niet anders kan. Uit onmacht dus. Helaas komt bijna iedereen wel eens voor een dergelijke situatie te staan. Bijvoorbeeld wanneer je nét al je spaargeld hebt opgemaakt aan een grote aankoop en plotseling het dak van je huis het begeeft. In dat geval moet je uiteraard direct repareren, maar je beschikt niet over de benodigde financiële middelen. Sparen is ook geen optie meer. Lenen biedt dan de enige oplossing. Maar hoe doe je dat precies: verantwoord lenen? Hoe weet je zeker dat je de lening ook daadwerkelijk terug kunt betalen? In dit artikel zetten we drie tips op een rij om je op weg te helpen. Verantwoord lenen doe je zo.
Laat je informeren door een specialist
Bereken van tevoren zorgvuldig hoeveel je precies kunt lenen. Laat je hierbij informeren door een specialist. Hierbij is het belangrijk dat je duidelijk op een rijtje hebt wat jouw maandelijkse vaste lasten zijn en hoeveel er maandelijks binnenkomt. Iedere bank zal eerst een kredietcheck uitvoeren en al jouw financiële gegevens opvragen. Op basis daarvan berekenen ze hoeveel je maandelijks zou kunnen missen om nog comfortabel te kunnen leven. Vervolgens wordt bepaald hoeveel je dan maximaal kunt lenen.
Let op: wil je een lening aanvragen? Dan is het belangrijk dat je over een vaste inkomstenbron beschikt. Dit kan een uitkering zijn, maar het liefst een vast arbeidscontract. Op die manier is de kans immers groter dat de inkomstenbron ook gedurende de looptijd van de lening aanwezig blijft en je deze dus gewoon kan blijven betalen. Als zzp’er worden de inkomsten van de afgelopen drie (en het liefst vijf) jaar getoetst en daar een gemiddelde van genomen.
Leen nooit meer dan nodig
Word je aangenaam verrast doordat je meer kan lenen dan verwacht? Dan is het misschien heel verleidelijk om toch wat extra te lenen. Voor het geval dat. Besef echter goed dat een lening geld kost. Je betaalt altijd meer dan je leent. Hoe meer je leent, hoe meer je ook extra moet betalen. Daarom leen je altijd enkel wat nodig is. Zelfs als het mogelijk is om meer te lenen. Laat je niet in verleiding brengen, maar ga zo verantwoord mogelijk te werk.
Kies voor een zo kort mogelijke looptijd
Als het financieel haalbaar is, is het verstandig om een zo kort mogelijke looptijd te kiezen. Hoe sneller je aflost, hoe minder je rente betaalt. Dit betekent wel dat je maandelijks een groter bedrag aflost. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn. Bereken daarom goed hoeveel je maandelijks maximaal zou kunnen aflossen. Hoe sneller je van de lening af kunt zijn, hoe beter.
Kies bovendien ook altijd voor een looptijd die bij de levensduur van het product past. Stel, je leent geld voor de aanschaf van een auto en vervolgens ben je meer dan tien jaar aan het aflossen. Grote kans dat de auto al weg is en jij nog steeds aan het betalen bent. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.