Vier redenen waarom je goed wil nadenken over de naam van je kindje

Een voornaam is veel meer dan alleen een aanspreekvorm. De naam die je bij de geboorte kiest voor je kind heeft invloed op verschillende aspecten van zijn of haar leven. Zo is een naam een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een eigen identiteit, en hebben namen ook invloed op onze carrière, sociale contacten én de manier waarop we in de wereld staan. Dit maakt dat het belangrijk is om zorgvuldig de naam voor je toekomstige baby uit te kiezen, en om hier goed over na te denken. In dit blogartikel lees je om welke vier redenen je twee keer zou moeten nadenken bij het uitkiezen van een babynaam!

 1. Identiteit en zelfbewustzijn
  Namen maken een belangrijk deel uit van ons zelfbeeld en de manier waarop we naar onszelf kijken. Houd dit in je achterhoofd tijdens je zoektocht naar geschikte babynamen. Je kind zal zichzelf aan deze naam gaan koppelen, en je wil natuurlijk dat hij/zij een positieve, fijne associatie heeft met de naam. Kies dus een voornaam uit waar je kind trots op kan zijn en waarvan je vermoedt dat hij/zij er zelf ook blij mee is!
 2. Sociale acceptatie op school
  Het moment komt al gauw dat je kind zich gaat voorstellen aan leeftijdsgenootjes op de peuterspeelzaal of in de kleuterklas. Je wil dan natuurlijk dat andere kinderen de naam goed kunnen onthouden, en dat pestkoppen geen kans krijgen om voordehandliggende flauwe woordgrapjes te verzinnen. Ook dit is een goede reden om niet zomaar een naam te kiezen, en om je af te vragen of een naam wel echt geschikt is en sociaal geaccepteerd zal worden.
 3. Gênante momenten voorkomen
  Ook in het volwassen leven gun je je kind natuurlijk een mooie voornaam, en wil je voorkomen dat het gênant wordt tijdens het voorstelrondje of als je kind naar het buitenland gaat. Check daarom wat de vertalingen zijn van je favoriete jongens- of meisjes namen, en zoek de uitspraak op in het engels. Zorg ook voor een naam die op iedere leeftijd geschikt is, zodat je kind ook op volwassen leeftijd serieus genomen wordt!
 4. Originaliteit
  Misschien zijn jij en je partner in eerste instantie heel enthousiast over een moderne voornaam, maar krijgen jullie na een aantal jaar toch wat spijt van de naamkeuze. Bijvoorbeeld omdat je erachter komt dat de naam die je hebt uitgekozen razend populair blijkt te zijn, en dat er nog twee kinderen met dezelfde voornaam bij je zoon of dochter in de klas zitten. Terwijl je juist graag wil dat je kind zich kan onderscheiden met een unieke naam tussen zijn klasgenootjes. Kijk dus ook zeker naar de populariteit van de namen die je in gedachten hebt.

Conclusie: maak een weloverwogen beslissing als je een babynaam bedenkt. Je kind zal je hiervoor een leven lang dankbaar zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.