Waar moet een motorhelm aan voldoen?

Je moet echt de juiste motorhelm hebben voor jouw veiligheid. Maar hoe maak je die keuze? Waar moet je op letten en wat zijn de vereisten voor een motorhelm? Er zijn bepaalde wettelijke normen, en elk type helm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Denk ook na over welke functies voor jou belangrijk zijn. Belangrijk om te onthouden is dat prijs en uiterlijk niet het allerbelangrijkste zijn als het gaat om motorhelmen. Veiligheid gaat voor alles. Lees er hier meer over!

Welke wettelijke eisen heeft een motorhelm?

Motorhelmen die in de Europese Unie worden verkocht, moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Onafhankelijke keuringsinstanties onderwerpen helmen aan uitgebreide tests om ervoor te zorgen dat ze aan deze normen voldoen. In Nederland kun je er meestal van uitgaan dat helmen in professionele winkels aan deze Europese eisen voldoen. Als je echter een helm in het buitenland koopt, zorg dan dat deze een ECE-nummer heeft om te bevestigen dat hij aan Europese veiligheidsnormen voldoet. De huidige strengste norm is ECE 22.05, die sinds 2003 van kracht is. Sommige onafhankelijke instanties, zoals de Duitse TÜV, hanteren zelfs strengere normen dan de wettelijke vereisten.

Hoeveel soorten motorhelmen zijn er?

Er zijn drie basissoorten motorhelmen op de markt: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. De jethelm is comfortabel en biedt meer zicht, maar biedt minder bescherming en comfort bij kou of regen. De integraalhelm omsluit het hoofd volledig en biedt optimale bescherming en beschutting tegen de elementen, maar kan zwaarder zijn en enige moeite vergen bij het opzetten. De systeemhelm combineert de eigenschappen van beide door een opklapbaar kinstuk toe te voegen, waardoor het zowel als een jethelm als een integraalhelm kan worden gebruikt.

Welke soorten helmsluiting zijn er?

Naast de verschillende modellen zijn er ook twee soorten helmsluitingen: de kliksluiting en de dubbel-D-sluiting. Een kliksluiting biedt gemak, vooral omdat je deze zelfs met handschoenen aan kunt bedienen. Het nadeel is echter dat deze sluiting per ongeluk kan loskomen, bijvoorbeeld als er druk op wordt uitgeoefend. De dubbel-D-sluiting daarentegen vergt enige gewenning, maar is de veiligste optie, vooral in de motorsport, omdat het bandje alleen strakker wordt aangetrokken wanneer er kracht op wordt uitgeoefend.

Hoe kies je de juiste maat voor je motorhelm?

Het selecteren van de juiste maat voor je motorhelm begint met het meten van de omtrek van je hoofd. Het is belangrijk om de grootst mogelijke omtrek van je hoofd als uitgangspunt te nemen, langs de lijn boven je wenkbrauwen en oren. Nadat je de maat hebt vastgesteld, probeer je de helm te passen. De helm moet strak zitten, zonder te knellen, en mag niet bewegen als je je hoofd schudt. Het is beter om een helm te kiezen die iets te strak zit, omdat deze zich na verloop van tijd aan de vorm van je hoofd zal aanpassen.

Wat zijn de extra functies van een motorhelm?

Naast een goede pasvorm zijn de functies van een helm belangrijk. Ventilatie is essentieel om tijdens het rijden voldoende frisse lucht te krijgen en het vizier niet te laten beslaan. Sommige helmen hebben een Pin-lock vizier, dat dubbelwandig is en minder snel beslaat bij koud weer. Een geïntegreerd zonnevizier is handig om verblinding door de zon te voorkomen. Antibacteriële binnenvoering draagt bij aan de hygiëne. Overweeg ook extra functies zoals ingebouwde communicatie en ruimte voor Bluetooth-apparatuur als dat voor jou belangrijk is. Welke helm past bij jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.