Zo bereid je je voor op de 18e verjaardag van je kind

18 worden is een enorme mijlpaal in het leven. Het is een grote gebeurtenis voor zowel kind als ouder. Het markeert het einde van de kindertijd en het begin van de volwassenheid, vaak met alle vrijheden en verantwoordelijkheden van dien. Als je kind 18 wordt, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je hem of haar helpt door deze nieuwe fase in het leven te navigeren.

Financiële verantwoordelijkheden

Als je kind 18 wordt, is het nu wettelijk verantwoordelijk voor zijn eigen financiën. Dit geldt ook voor schulden die tijdens hun tienerjaren zijn opgebouwd, zoals leningen. Het vroeg bespreken van financiële verantwoordelijkheid is de sleutel om hen te helpen verantwoord met geld om te gaan. Moedig je kind aan om een budget op te stellen, een bankrekening te openen, een zorgverzekering studenten af te sluiten en indien mogelijk te investeren in een pensioenplan.

Wettelijke rechten en verantwoordelijkheden

Met 18 jaar heeft je kind alle wettelijke rechten als volwassene, waaronder ook stemrecht. Zorg ervoor dat je kind minstens 30 dagen voor de verkiezingsdag geregistreerd is, zodat ze hun stem laten horen bij lokale, nationale en staatsverkiezingen. Ze zijn ook wettelijk verantwoordelijk voor alle contracten die ze aangaan of alle schulden of verplichtingen die na hun 18e verjaardag ontstaan. Je moet ook belangrijke zaken als vermogensplanning bespreken en ervoor zorgen dat alle relevante documenten, zoals testamenten of levenstrusts, up-to-date zijn.

Beslissingen over de gezondheidszorg

Op 18-jarige leeftijd is je kind nu wettelijk in staat om zelf beslissingen over de gezondheidszorg te nemen zonder jou of andere familieleden eerst te raadplegen. Hoewel het vreemd kan lijken dat je kind nu onafhankelijk van jou beslissingen neemt over zijn gezondheidszorg, is het belangrijk om deze beslissingsbevoegdheid te respecteren en toch steun te bieden waar nodig. Je kind adviseren om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen is daarin een goed voorbeeld. Herinner je kind bovendien aan het belang van regelmatige gezondheidscontroles bij een huisarts of tandarts nadat ze 18 jaar zijn geworden. Zij dienen nu namelijk zelf te bellen in plaats van dat jij dat voor ze doet.

18 jaar worden is een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen, maar met de goede voorbereidingen is het niet iets om je zorgen over te maken. Het belangrijkste is communicatie; moedig je jongvolwassene aan om de communicatielijnen tussen jullie open te houden, zodat eventuele vragen of zorgen samen in een ondersteunende omgeving kunnen worden aangepakt. Met een goede voorbereiding van beide kanten, is je kind helemaal klaar om 18 jaar te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.