Veel mensen denken bij een ongezond gewicht aan overgewicht. Maar wist je dat ook ondergewicht ongezond is? Wereldwijd hebben ook veel mensen last van ondergewicht, waaronder veel ouderen. Sommige mensen hebben wel een gezond gewicht, maar hebben ondervoeding. Wat houdt dit precies in? En hoe kun je gezond aankomen? Dat lees je in dit artikel.
Wat is ondergewicht?
Als je ondergewicht hebt, is je gewicht niet in verhouding met je lengte. Dit kun je berekenen met je BMI. Hierbij deel je je gewicht door twee keer je lengte in meters. Gemiddeld heb je ondergewicht als je een BMI hebt van 18,5 m² of lager. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor mensen met een Surinaamse, Hindoestaanse en Aziatische afkomst. De grenzen van overgewicht gelden ook niet voor hen. Ze zijn namelijk anders gebouwd, waardoor ze sneller overgewicht hebben. Hierdoor hebben ze dus ook minder snel ondergewicht. Twijfel je of je ondergewicht hebt? Ga dan naar een arts of diëtist.
Wat is ondervoeding?
Bij ondervoeding kan er sprake zijn van ondergewicht, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Iemand kan zelfs overgewicht hebben én ondervoeding. Ondervoeding betekent dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan onder meer worden gemeten met een bloedtest. Als je bijvoorbeeld te weinig eiwitten dat flinke gevolgen. Hierdoor verlies je onder andere spiermassa. Dit is niet alleen ongezond voor je weerstand, maar verhoogt ook de kans dat je iets breekt. Je spieren beschermen namelijk je botten. Ook kan het zorgen voor botontkalking en je hebt een grotere kans op het krijgen van overgewicht. Als je minder spiermassa hebt, gaat je energiebehoefte namelijk achteruit. Veel mensen blijven dan hetzelfde eten, waardoor ze aankomen. Door gevarieerd te eten verklein je de kans dat je voedingstekorten krijgt. Als je overgewicht hebt en ondervoeding kan een oorzaak zijn dat je een zeer eenzijdig voedingspatroon hebt. Ook kan een onderliggende aandoening de oorzaak zijn, zoals glutenintolerantie.
Tips om aan te komen
Het is erg belangrijk om geduldig te zijn. Vaak duurt het aankomen in gewicht een tijdje. Ga jezelf ook niet volproppen, maar bouw het meer eten en eten van grotere porties langzaam op. Je kunt maaltijden makkelijk energierijker maken door te kiezen voor volle producten. Kies dus niet voor de magere of halfvolle yoghurt, maar kies de volle yoghurt. Eet ook meer energiedichte voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen die per gram veel calorieën bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld avocado’s, pinda’s en noten. Veel mensen die moeite hebben met aankomen in vet lukt het wel om in spiermassa aan te komen. Dit is nog gezonder dan in vetmassa aankomen.
Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen. Een diëtist en/of personal trainer kan je helpen met voeding en sporten. Wil je tussendoor iets nieuws kopen? Kies voor kleding dat flexibel is, zoals een bh zonder beugel en pyjama dames one size fits all.