Zo word je thuis fitter!

Als er een ding is gebleken de afgelopen anderhalf jaar, is het dat sportscholen niet meer zo nodig waren als we dachten. Ongetwijfeld heb je vele verschillende soorten video’s van trainingen gezien. Van je spieren rekken op een yoga mat tot gewichtheffen; voor iedereen was er wat wils. Hoewel dit misschien het begin is van een nieuwe trend, ontbreekt het veel mensen er nog aan hoe ze precies het beste fit kunnen worden zonder een sportschool te gebruiken. Daarom leggen we in dit artikel precies uit hoe jij thuis fitter wordt, inclusief jouw dieet. Laten we beginnen.

De juiste spullen

Om te beginnen, is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te halen. We bedoelen dan niet dat je elke machine in huis moet halen waar jouw sportschool over beschikt, maar wel de basis dingen waarmee jij zoveel mogelijk verschillende oefeningen kan doen. Als eerste zijn halters een aanrader. Zo kun je in ieder geval vele soorten oefeningen zoals bicep curls uitvoeren. Daarnaast is een halterbank ook een goede toevoeging voor extra variatie.

Een squatrek

Een halterbank is ook het ideale ingrediënt voor een squat rek. Je kan dan namelijk de halterbank gebruiken bij bijvoorbeeld bankdrukken. Verder kan je ook andere compound oefeningen zoals squats en deadlifts uitvoeren. Tot slot kan je met een goed squat rek ook nog jezelf optrekken. Zorg er dus voor dat er handvatten aan de bovenkant zitten waarmee jij je vast kan houden.

Voor krachttraining

Als je voor krachttraining wil gaan, wordt over het algemeen aangeraden om een 5×5 training te doen. Dat houdt in dat je bij elke oefening die je doet, 5 series uitvoert met 5 herhalingen per serie. De enige uitzondering hiervoor is deadlifts, doordat je al squats gaat doen eerder op die dag. Het schema van deze workout bestaat uit 2 trainingen. Bij training 1 doe je squats, bankdrukken en barbell rows. Bij training 2 doe je squats, schouderdrukken en deadlifts. Wissel op elke nieuwe trainingsdag van type training. Verder voer je deze training drie keer per week uit. De meeste mensen doen dit op maandag, woensdag en vrijdag waardoor jouw rustdagen dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zullen zijn. Maar dit mag je natuurlijk helemaal naar eigen wens inrichten.

Voor cardio

Als jij meer de route van cardio training wil gaan, heb je ook verschillende opties. De eerste is om een springtouw te kopen en daar jouw conditie mee te verbeteren of eventueel af te vallen. De tweede is om thuis een roeimachine in huis te laten of buiten te gaan fietsen, maar deze opties zijn vaak een stuk duurder. Budget kan dus hier een grote factor zijn.

Dieet

Op het gebied van dieet zijn er verschillende kanten die je op kan gaan. Als je af wil vallen, is het zaak om minder calorieën binnen te krijgen dan je op dagelijkse basis verbruikt. Daardoor zal je gewicht automatisch afnemen doordat jouw lichaam het vet in jouw lichaam zal gebruiken als noodbrandstof.

Voor meer spiermassa

Als jouw doel is om spiermassa op te bouwen, moet je juist minimaal hetzelfde aantal of meer calorieën consumeren dan die je op dagelijkse wijze verbruikt. Het teveel aan calorieën wordt vervolgens door jouw lichaam gebruikt om jouw spieren op te bouwen, samen met een klein beetje vet. Die kan je vervolgens weer later verbranden door een tekort aan calorieën aan te houden.

De juiste voedingstoffen

Wat betreft de voedingstoffen die je binnen wil krijgen, verschilt ook dit per doel die je hebt. Als je op hetzelfde gewicht wil blijven of wil aankomen samen met meer spiermassa, is het zaak om genoeg eiwitten binnen te krijgen. De algemeen geaccepteerde regel is om per kilo lichaamsgewicht die je hebt, 2 gram eiwit te consumeren op dagelijkse basis. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, is het advies om 150 gram aan eiwitten binnen te krijgen. Als je wilt afvallen, zijn eiwitten minder belangrijk. Maar samen met vetten zorgen ze er wel voor dat jij makkelijker de hele dag vol blijft en uiteindelijk geen honger krijgt. Vermijd verder alle suikers behalve van fruit.

Dit waren onze tips om thuis fitter te worden. Hopelijk benut je ze allemaal en haal je uiteindelijk al jouw doelen. Wij wensen je alvast veel succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.