5 x de beste tips om energie te besparen

Energie besparen is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit zijn vijf manieren waarop je je energierekening kunt verlagen:

1. Doe de lichten uit

Wist je dat zo’n 5 procent van je energierekening bestaat uit het verlichten van je huis? Dit kan nog oplopen als je de lampen voortdurend laat branden. Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je een kamer verlaat en leer je kinderen ook om dat te doen. Vergeet ook niet om de buitenverlichting uit te doen als je naar bed gaat, tenzij deze is bedoeld voor veiligheid terwijl je slaapt. In dat laatste geval kun je ook bewegingssensoren installeren, zodat ze alleen aangaan als er iemand in de buurt komt.

2. Vervang oude lampen

Het vraagt in eerste instantie een investering om oude lampen te vervangen door energiebesparende verlichting, maar het levert vrijwel meteen veel op.  LED-lampen gaan erg lang mee en verbruiken zeer weinig energie. Je kunt speciale LED-peertjes kopen voor hanglampen en er bestaan ook inbouw LEDs. Omdat ze bij het aan- en uitdoen meer stroom verbruiken dan wanneer ze doorlopend branden, kun je LED-lampen beter laten branden als je de kamer uitloopt en binnen tien minuten weer terug bent.

3. Upgrade oude apparaten

Zoek je een excuus om je oude vaatwasser te vervangen? Hij verbruikt waarschijnlijk veel meer energie dan een moderne vaatwasser.

4. Stap over naar een andere energieleverancier

Een van de grote voordelen van het overstappen naar een energieleverancier met een vast tarief is dat  je je geen zorgen hoeft te maken over prijsschommelingen op je  factuur voor wat betreft het kale energietarief. Je weet dan beter hoeveel je elke maand betaalt en kunt daar dus rekening mee houden in je huishoudbudget.

5. Wassen als de vaatwasser of wasmachine vol is

De manier waarop je je vaatwasser en wasmachines gebruikt, kan een enorm verschil maken als het gaat om de hoeveelheid energie die je verbruikt. Zorg ervoor dat je vaatwasser of wasmachine vol is voordat je deze aanzet. 

Als jouw vaatwasser of wasmachine een programma heeft voor een halve lading, gebruik dit dan als het apparaat niet helemaal vol is. Wat ook kan helpen, is wassen op de meest koele stand of de eco-stand van het apparaat. Overweeg ook om je kleren aan de waslijn te drogen in plaats van de droger te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.