7 Tips voor beginnende taartenbakkers

Niks is leuker dan je visite een heerlijke taart voorzetten die er ook nog eens prachtig uitziet. Heb jij geen idee hoe dat moet? Geen zorgen! Hier vind je de ultieme tips voor de beginnende taartenmaker. Want bakken is best een uitdaging, maar gelukkig ook heel erg leuk. Zo heb je bijvoorbeeld de goede spullen voor het bakken van een taart nodig. Van het kiezen van een goed recept tot het maken van de prachtigste decoraties van fondant en marsepein: deze tips helpen je op weg.

1. Begin niet te moeilijk

Zelfs als je iemand bent die de sterren van de hemel kookt, kun je met bakken beter eenvoudig beginnen. Als je kookt, kun je onderweg steeds proeven en bijsturen. Je hebt tussentijds dus veel meer invloed op het eindresultaat. Als je een taart bakt, moet je alles in één keer goed doen. Pas als je je taart een tijdje later weer uit de oven haalt, kun je zien of het gelukt is. Dat kan best spannend zijn! Het is dus beter om niet te beginnen met een bruidstaart van zeven verdiepingen, maar jezelf eerst uit te dagen om een perfecte klassieke tulbandcake te maken. De kans dat je een fantastisch resultaat boekt, is dan veel groter. Zo houd je het ook leuk voor jezelf. En dat is uiteindelijk het belangrijkst! Moeilijk komt later wel, als je meer ervaring hebt. Als je simpel, maar leuk wil beginnen kan je ook koek uitstekers mooie vormpjes maken, om deze los of op je taart te gebruiken.

2. Kies een goed recept

Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt: je hebt uren in de keuken gestaan, de keuken ruikt hartstikke lekker en net op het moment dat de visite aanbelt, zakt je creatie onverbiddelijk in elkaar en kun jij niet anders dan je bezoek een droog biscuitje serveren bij de koffie. Dat is natuurlijk niet zo leuk. Met bakken komt de samenstelling heel nauw. Gebruik dus een recept van een bron die je vertrouwt. En krijg je visite of heb je een belangrijk feestje? Dan is het misschien een goed idee om het gekozen recept vooraf een keer ‘op proef’ uit te proberen.

3. Lees het recept goed door

Het kan best moeilijk zijn om alle stappen van een recept goed uit te voeren. Het scheelt al een hoop als je – terwijl je bezig bent – niet ook nog het recept regeltje voor regeltje hoeft te lezen. Zorg dus dat je het recept helemaal van buiten kent, voordat je de keuken in gaat. Een goede voorbereiding is ook bij taarten bakken het halve werk!

4. Volg het recept nauwkeurig

Met een goed recept ben je er natuurlijk nog niet. Je moet het recept écht goed volgen, anders is je taart straks alsnog niet bepaald foto-waardig. Het verschil tussen een theelepel bakpoeder en anderhalve theelepel bakpoeder lijkt misschien niet zo groot, maar kan grote gevolgen hebben. Wees ook voorzichtig met het vervangen van ingrediënten. Misschien wil jij liever wat minder suiker, maar heeft het recept die suiker écht nodig. Niet alleen voor de zoetigheid, maar ook voor de textuur. Kies dan dus liever een ander recept.

5. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar

Doe jezelf een plezier en weeg alle ingrediënten van tevoren zorgvuldig af. Zet ze klaar in apart kommetje. Als een ingrediënt dan aan de beurt is, heb je de afgewogen hoeveelheid al voor het grijpen.

6. Zorg dat je de juiste bakgereedschappen in huis hebt

Het bakgereedschap dat je gebruikt, kan echt het verschil maken tussen een perfect gelukte taart en een misbaksel. De ene bakvorm is nou eenmaal beter dan de ander. Maar het heeft ook wel een beetje met voorkeur te maken. De één bakt de prachtigste tulbandcakes met een bakvorm van aluminium, terwijl de ander zweert bij siliconen. Kies wat jij prettig vindt werken, dan zit je altijd goed.

7. Maak een kunstwerkje van je taart

Natuurlijk is het belangrijk dat een taart lekker is. Maar als je eerlijk bent, is een deel van het plezier van taart bakken voor anderen ook het moment dat je je zoete kunstwerk op tafel zet en je bezoek er bewonderend naar kijkt. Denk dus ook zeker aan decoratie! Met siliconen mallen maak je de prachtigste decoraties van fondant en marsepein. En ook glazuren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar geeft je taart wel nét dat beetje extra. Wees vooral creatief en kijk wat bij jouw taart past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.