Zo haal jij het maximale uit je openhaard!

Wist je dat open haard een van de populairste manieren is om een huis met warmte en gezelligheid in te richten? Dit artikel laat je zien hoe open haard in je woonkamer kan worden ingepast, en daarnaast deel ik mijn 4 favoriete tips voor open haard decoratie. Zo haal jij het maximale uit een mooie haard in je woonkamer, laten we beginnen!

1. Voeg een schoorsteenmantel toe om de kamer gezelliger te laten aanvoelen

Een open haard mantel kan gebruikt worden om je woonkamer gezelliger en gastvrijer te laten aanvoelen. Een schoorsteenmantel is een houten constructie die over de haardopening geplaatst wordt en een extra horizontaal oppervlak biedt voor dingen als boekenplanken of vitrinekasten.

Je kunt ook gerecycled hout gebruiken voor schoorsteenmantels. Dit soort materiaal geeft je open haard een organische uitstraling en laat zijn natuurlijke schoonheid zien. Het heeft ook een rustieke charme met diepe nerflijnen en knoesten die karakter geven aan elke inrichtingsstijl van je huis – van modern (rustiek) tot traditioneel (shabby chic). Wel is dit iets wat je zelf mooi moet vinden! Niet iedereen staat te springen om van zijn openhaard echt een unit te maken in zijn woonkamer.

2. Hang schilderijen aan de muur om kleur toe te voegen

Wil je van je open haard het middelpunt van de kamer maken, hang dan aan weerszijden een schilderij of twee op. Schilderijen kunnen elke woonruimte onmiddellijk een update geven en een elegante sfeer scheppen die de warmte van de haard versterkt en alle bezoekers vermaak biedt. Het ene schilderij kan meer decoratief zijn met felle kleuren, terwijl een ander gedempte tinten kan hebben – beide zouden prachtig staan ingelijst bij open haarden!

Een alternatief is het gebruik van canvas kunstprints, want ze zijn licht en toch duurzaam genoeg voor drukbezochte plaatsen in je huis. Plus, het kost niet veel als je later besluit dat ze aan vervanging toe zijn, want de meeste zijn simpel online te krijgen, en heb je vaak zeer snel in huis! Om volledige visuele harmonie te geven, probeer je gelijksoortige kunstwerken bij elkaar te zetten, zodat de stukken elkaar aanvullen. Zo creëer je een groot geheel 🙂

3. Plaats decoratieve voorwerpen voor je haard, zoals bloemen of planten

We hebben drie verschillende soorten haarden: gashaarden, elektrische haarden of echte houthaarden. Je moet ook bedenken wat voor soort meubels het beste voor of bij de haard passen.

Als je voor een gashaard bent gegaan, dan zouden wat decoratieve voorwerpen zoals planten of vazen met bloemen vooraan mooi staan. Zorg er alleen voor dat ze geen van de luchtopeningen van de open haard blokkeren! Je kunt ook woonkamermeubels zoals banken en fauteuils bij je haard zetten om een uitnodigende omgeving voor gasten te scheppen.

4. Zorg dat je open haard gevuld is met goed uitziend brandhout

Een open haard is onvolledig zonder haardhout. Maar zomaar wat hout is niet voldoende! Om een onaantrekkelijke haard te vermijden, besteed je wat extra bij het openhaardhout kopen van goede kwaliteit met interessante kleuren en vormen die bij het decor van je woonkamer passen

Houtblokken moeten op een georganiseerde manier gestapeld worden, zodat de kleinere stukken dichter bij de voorkant liggen – zo ontstaat een gelaagd uiterlijk dat esthetisch aantrekkelijk is. Om haardhout te sparen, koop je houtblokken in bulk en bewaar je ze buiten je woonruimte tot ze nodig zijn

Je zou ook kunnen overwegen om stukken van natuurlijke bomen zoals berk of eik te gebruiken om bij het algemene thema van de haard te passen. Het zou een uitnodigend gevoel afgeven als je de kamer binnenloopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.