Alles wat je wilt weten over solar verlichting in je tuin

Tegenwoordig is zonne-energie voor huishoudens een gebruikelijke manier om de woning van stroom te voorzien. Door zonne-energie te gebruiken valt je energierekening een stuk lager uit en help je het klimaat! Een bekend product dat op zonne-energie werkt is solar buitenverlichting. Solar tuinverlichting absorbeert gedurende de hele dag zonne-energie en slaat de energie op, zodat die ‘s nachts gebruikt kan worden om de tuin of de oprit te verlichten. Solar buitenverlichting is erg onderhoudsvriendelijk, energiebesparend, milieuvriendelijk en ook nog eens makkelijk zelf te installeren. In dit artikel lees je alles over solar verlichting en de voordelen er van.

Hoe werkt een lamp op zonne-energie?

De meeste solar lampen bezitten een enkele zonnecel. Deze zonnecel produceert een lage spanning en een bepaalde hoeveelheid stroom, die wordt bepaald door de grootte van de zonnecel en de hoeveelheid licht die geabsorbeerd is. De zonnecel is via een diode aangesloten op een batterij. De diode voorkomt dat de stroom na zonsondergang terugstroomt door de zonnecel. Na zonsondergang stopt de zonnecel met het produceren van stroom en door fotoweerstand wordt het LED-lampje in de verlichting ingeschakeld.

Als voorbeeld zie je hierboven een solar tafellamp. Zoals je ziet past deze perfect op bijvoorbeeld een tuintafel of langs een pad op de stenen. De uitstraling is erg gezellig en geeft een luxe sfeer af!

De voordelen van solar verlichting

Verlichting op zonne-energie bespaart kosten, is bijna onderhoudsvrij en een veiligere optie dan traditionele verlichting.

Kosten besparen

Solar lampen zijn voor veel huishoudens aantrekkelijk omdat ze een hoop kosten besparen. Behalve dat zonne-energie niks kost, zitten er geen hoge installatiekosten aan solar lampen verbonden. Solar tuinverlichting kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf installeren.

Onderhoudsvriendelijk

Veel solar lampen hebben tegenwoordig een passieve infraroodsensor. Deze sensor meet infraroodlicht waardoor het licht wordt ingeschakeld bij zonsondergang en uitgeschakeld bij zonsopgang. Door deze techniek gaan de batterijen van dergelijke solar lampen lang mee.

Veiligheid

Omdat solar verlichting maar 12 volt nodig heeft om te functioneren, is deze een stuk veiliger dan traditionele verlichting. Vooral voor huishoudens met kinderen of huisdieren zijn apparaten van 12 volt een veiligere keuze. Daarbij is er bij deze verlichting geen sprake van elektrische draden.
Wanneer er zich een stroomuitval voordoet in je buurt, kun je er nog steeds op vertrouwen dat de tuinverlichting het doet.

Waar kun je solar verlichting het beste plaatsen?

Solar tuinverlichting wordt meestal geplaatst bij paden, terrassen of zwembaden. Behalve dat je deze kan gebruiken als functionele verlichting, kun je het licht ook gebruiken om bepaalde delen van de tuin te accentueren. Solar lampen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. De meeste modellen, zoals de solar lantaarn, kan je gemakkelijk plaatsen op een vlak oppervlakte. Uiteraard kun je de lamp zo vaak verplaatsen als je wilt.

Hoe koop je een solar lamp?

Bedenk je eerst voor welke ruimte je de verlichting nodig hebt. Wil je een pad, de trappen, een plant of misschien een waterfontein verlichten? Houd er rekening mee dat je meestal krijgt waar je voor betaalt. Een goedkope solar tafellamp van een budgetwinkel gaat meestal niet langer dan een seizoen mee. Koop je een solar lamp met ten minste 12 maanden garantie? Dan weet je dat je een lamp van goede kwaliteit aanschaft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.