Wat verandert in 2022 op het gebied van zorg?

Overstappen van zorgverzekering kan vanaf 12 november. Gezinnen starten richting het eind van het jaar massaal met het vergelijken van de verschillende verzekeraars. Welke verzekeraar biedt de gunstigste dekking? Bij welke verzekeraar kun je profiteren van een collectieve korting via het werk? Enzovoorts. Zorgverzekering vergelijken 2022 start voor veel mensen met een inventarisatie van zorgbehoefte komend jaar. Moet er bijvoorbeeld een medische ingreep worden uitgevoerd? Verwacht je meerdere behandelingen bij de tandarts nodig te hebben? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen, voordat je de verschillende verzekeringen vergelijkt. Op basis van de antwoorden kun je voor een verzekeringspakket zorgen, wat naadloos aansluit op de behoeftes die je hebt.

Premie zorgverzekering in 2022 iets hoger dan dit jaar

Ten opzichte van de zorgverzekering in 2021 zullen er een aantal zaken veranderen komend jaar. Inmiddels hebben de eerste verzekeraars de premie voor de zorgverzekering van 2022 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de zorgverzekeraar iets duurder zal worden. Overigens hebben nog niet alle verzekeraars hun premie bekend gemaakt. Dit kunnen zij tot uiterlijk 12 november doen. De stijging van de premie ligt op gemiddeld 44 euro op jaarbasis. Dat komt neer op een paar euro per maand. Een verhoging van de premie hangt samen met de toenemende zorgkosten en de gestegen lonen binnen de zorg in het afgelopen jaar.

Verplicht eigen risico blijft hetzelfde

Waar de zorgpremie komend jaar stijgt, blijft het verplichte eigen risico hetzelfde in 2022. Net als in de afgelopen jaren wordt er met een eigen risico van 385 euro gerekend. Voor huishoudens kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico te verhogen, waarmee zij de premie van hun zorgverzekering laten dalen. Op deze manier kan de verwachte stijging iets gecompenseerd worden. Let op, het verhogen van het verplichte eigen risico is niet zonder financieel risico. Mocht er een medische ingreep noodzakelijk zijn in 2022, dan kan een verhoogd eigen risico hoge kosten met zich meebrengen. Bekijk vooraf dus goed of je een verhoogd eigen risico kunt betalen als dat nodig zou zijn.

Zorgtoeslag compenseert hogere zorgpremie

Huishoudens met een lager inkomen worden gecompenseerd voor de toegenomen zorgpremie in 2022, doordat ook de zorgtoeslag stijgt. De hoogte van de zorgtoeslag is logischerwijs afhankelijk van het inkomen van een gezin. De maximale zorgtoeslag ligt 36 euro hoger dan in 2022 voor een eenpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishoudens profiteren van een stijging van 40 euro bij een maximale zorgtoeslag. Dit betekent dat ook gezinnen met een lager inkomen meer zullen betalen. De zorgtoeslag stijgt immers minder snel dan de zorgpremie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.