Categorieën of categorieen? Schrijftips van Roos

Waarschijnlijk ben je hier omdat je twijfelt over hoe je het meervoud van het woord categorie speld. Is het nou categorieën, categorieen of misschien zelfs wel categorien?

Dit is een bekend probleem met alle woorden die in het enkelvoud op “ie” of “ee” eindigen. Daarom ga ik je een snelle uitleg geven over wat de juiste vorm is en hoe je dit in de toekomst kan herkennen

Categorieën is de enige juiste vorm

Om met de deur in huis te vallen, in het genoemde voorbeeld is categorieën de enige juiste vorm. Dit komt door de regel in de Nederlandse taal die stelt dat woorden in het meervoud een trema e aan het enkelvoud geplakt krijgen mits de klemtoon in het enkelvoud op de “ie” of “ee” ligt:

  • categoRIE – categorieën
  • iDEE – ideeën
  • caloRIE – calorieën

Andere woorden die ook eindigen op “ie” of “ee” maar waarbij de klemtoon niet op deze lettergreep ligt, krijgen de “iën” als vervanger voor de “ie”:

  • Poriën
  • Bacteriën

Maar, let op, er zijn uitzonderingen. Sommige woorden krijgen een “s” aangeplakt terwijl de klemtoon niet op het einde zit zoals in bovengenoemd voorbeeld. Hier zijn geen specifieke regels voor, dit moet je gewoon weten.

  • RUzie – ruzies
  • kaNArie – kanaries
categorieën of categorieen

Bepalen van de klemtoon

Om bovengenoemde tip te kunnen toepassen moet je natuurlijk wel de klemtoon van een woord weten. Ook hier is de tip die ik je kan geven: Spreek het woord hardop uit en probeer de klemtoon op verschillende manieren te plaatsen. Zo hoor je direct welke variant de variant is die je kent en correct is.

Bedankt voor het lezen, en veel liefs,

Rosita

Schrijf je categorieën, categorieen of categorien?

De Nederlandse taal bepaald door middel van de klemtoon in een woord hoe het meervoud eindigt. Als de klemtoon op de “ie” ligt, plak je “iën” aan het einde van het enkelvoud

Is categorieen correct Nederlands?

Nee, het woord categorieen is geen correct Nederlands. Er dient een trema te worden geplaatst op de tweede e aan het eind van het woord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.