We gaan het hier hebben over chocolade. Het basisingrediënt daarvan is cacao. We zullen daarom nu eerst informatie geven daarover. Vervolgens gaan we in op hoe chocolade wordt gemaakt. We sluiten af met een kort overzicht van producten waarin chocolade wordt verwerkt.
Cacao
Cacao komt van cacaobonen. Dat zijn de pitten van een vrucht die aan de stam van de cacaoboom groeit. De cacaobomen worden verbouwd in landen rond de evenaar, zoals Costa Rica, Indonesië, Congo, Ivoorkust en Ghana. Er bestaan meer dan dertig varianten, elk met een kenmerkende smaak. De geoogste koffiebonen worden onderworpen aan fermentatie. Door dit proces krijgen de bonen wezenlijke kleur- en smaakeigenschappen. De bonen worden vervolgens gedroogd, gebroken en gefilterd. Dan blijft de kern van de boon over. Die wordt de nibs genoemd. De nibs wordt dan gebrand en daarna wordt er poeder van gemaakt. Door het branden worden vervelende smaken verwijderd en andere juist versterkt. De poeder wordt aangeduid met de cacaomassa. Onder grote druk wordt die cacaomassa uitgeperst. Daardoor ontstaan de cacaoboter en -poeder. De kleur en smaak van die producten hangen met name af van het soort cacaobonen dat wordt gebruikt en met welke temperatuur die worden geroosterd.
Chocolade
Voor chocolade worden suiker, melk, melkpoeder en smaakstoffen toegevoegd aan cacaomassa en -boter. Het hangt af van het soort chocolade dat men wil maken, welke stoffen worden toegevoegd en in welke hoeveelheden. De volgende soorten chocolade kennen we: puur, melk, wit en inmiddels ook roze. Voor witte chocolade wordt geen gebruik gemaakt van cacaomassa en pure chocolade bevat geen melkpoeder. Door het mengen ontstaat een plakkerige chocolademassa. Die massa gaat door een aantal rollers. Die verfijnen de chocolade en verbetert de textuur ervan. De resulterende massa wordt gedurende 24 uren op een temperatuur van 45 – 50 °C gerijpt en vervolgens 6 a 12 uur verhit op 80 °C. Daarna wordt toegevoegd wat van de cacaoboter is overgebleven. Dat maakt de chocolademassa vloeibaarder. Tevens wordt er lecithine bij gedaan. Daardoor wordt de massa minder kleverig en homogener. Van de gesmolten massa wordt de temperatuur in 10 minuten verlaagd van 50 tot 18 °C en vervolgens verhoogd tot circa 30 °C. De chocolademassa heeft nu een vaste gelijkmatige structuur gekregen met goede smeltkenmerken en een mooie uitstraling.
Chocoladeproduct
We komen chocolade in vele vormen tegen. Het komt onder meer in broodbeleg voor, in allerlei soorten repen, chocolade letters en andere vormen van lekkernijen voor Sinterklaas, chocolaatjes, koekjes, ijs en natuurlijk bonbons. Bij het broodbeleg praten we over chocolade hagelslag en vlokken, en chocolade pasta. Er is een grote diversiteit aan producten, waarvoor chocolade wordt gebruikt, die speciaal voor de Sinterklaasperiode worden gemaakt. Een chocolade ijsje is natuurlijk heerlijk in met name de zomer. In pure chocolade zit veel energie en wordt dus wel genuttigd als je daaraan behoefte voelt. Het maakt echter ook dik. Chocolade truffels, bonbons en chocolaatjes worden veel als cadeaus gegeven. De verpakking wordt dan vaak voorzien met een teken van affectie, bijvoorbeeld als moederdagcadeau, of als iemand ziek is, in de vorm van veel beterschap chocolade.