Hier moet je aan denken bij het inrichten van jouw badkamer!

Sanitair is een breed onderwerp, en het wordt steeds breder. Begonnen met een soort sloot onder een helling, naar een voor deze tijd wat vreemd sociaal ontmoetingspunt. De Romeinen en de volkeren om hen heen gingen graag gezamenlijk naar het toilet, en ook badhuizen waren een sociaal gebeuren.

Dat is wel veranderd, de deur van de badkamer of het toilet worden in de meeste woningen goed afgesloten.
Maar sanitair is meer dan alleen de ruimte, we willen wel een beetje mooi in bad.

En een mooi bad begint met tegels

Tegels zijn ongeveer even oud als de Romeinse algemene toiletten. Ze worden tegenwoordig vooral gebruikt in badkamers en keukens, in de sanitaire voorzieningen dus.

Wanden bekleed met tegels komt in meer ruimtes voor, maar vloertegels, als in badkamertegels zie je voornamelijk in de sanitaire ruimtes. Toch is het de moeite waard eens op de site te gaan kijken, ook als je badkamer verbouwing alleen nog maar een idee is. Zo kan je voldoende inspiratie opdoen!

Sanitair is ook opruimen en opslaan

Meubels zijn daarom belangrijk, ook in de sanitaire ruimtes van je huis. Iedereen kan zich nog wel het toilet bij moeders thuis voor de geest halen. Vijf of zes grote rollen toiletpapier ergens half onder de toiletpot, het plastic er nog half omheen, met maar een rol in de hanger.

Dat kan en moet natuurlijk anders, meubels in de badkamer, meubels op het toilet. Er bestaan kasten speciaal gebouwd om ruimte te bieden in de badkamer. Ze moeten redelijk smal zijn, natuurlijk en eigenlijk moeten ze de sanitaire voorzieningen een beetje afdekken, of beter nog een beetje verpakken. Ga dan maar eens kijken naar deze kast. Want ook badkamermeubels zijn mooi!

Een apart onderdeel in de badkamer is toch wel de douche

Stromend water dat hebben we eigenlijk nog niet zo lang. Toch zullen veel mensen niet beter weten dan dat water min of meer automatisch uit de kraan komt. Een moderne badkamer heeft meestal een douche en als je geluk hebt een bad. Het bad is om eens lekker lang, en in warm water, te ontspannen. De spieren een beetje los te maken en gewoon even nergens aan denken. Het lukt me zelfs wel eens om een boek te lezen in bad.

De douche dat is toch wel iets anders. Daar ga je onder staan om het vuil en het zweet van je lichaam af te spoelen. De douche is dan ook een aparte cabine, met panelen, douchepanelen.

Een douchepaneel is meer dan een deel van de wand, het is een technisch hoogstaand apparaat dat alles bevat. Alles wat je nodig hebt om van een open ruimte een douche te maken. De douchekop, een kraan en een hand douche, in een paneel.

Een douche en een bad, samen met een toilet natuurlijk

De sanitaire ruimtes in je huis moet je goed plannen. Niet alleen de aanvoer van schoon, warm en koud stromens water, ook de afvoer en het elektrische systeem moeten goed in elkaar zitten, vooral omdat ze voor het grootste deel onzichtbaar zullen zijn. Denk dus goed na over het sanitair.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.