De basis van Volleybal

Volleybal is een erg leuke balsport die vrij populair is i Nederland. Er zijn veel verschillende soorten Volleybal. De meest bekende zijn zaalvolleybal en beachvolleybal. In dit artikel zullen we ons richten op zaalvolleybal. Bij volleybal zijn er 2 teams die tegenover elkaar staan met beide een eigen veld. De velden zijn gescheiden door een net. In de basis is het doel van volleybal om de bal over het net te krijgen op de grond van het veld van de tegenstander. Op deze manier verdien je een punt. Dit is echter zeker niet de enige manier, waarop er een punt te verdienen valt…

Hoe werkt volleybal

Zoals gezegd zijn er bij volleybal 2 teams. Beide teams bestaan uit 6 veldspelers en een aantal spelers op de bank. Dit zijn de wisselspelers. Het veld is bij elkaar 9 meter lang en 9 meter breed (dat dus 2 keer). Vanaf 3 meter vanaf het net ligt de 3 meter lijn. De velden worden gescheiden door een net met een hoogte van 243 cm voor de heren en 224 cm voor de dames. Beide teams bevinden zich op de eigen helft en proberen door middel van overtikken te bal bij de tegenstander te krijgen. Een volleybal spel bestaat uit een aantal sets (meestal 3 of 4). Degene die als eerste 3 sets heeft gewonnen wint het spel. Een set bestaat uit 25 punten met 2 punten verschil. Bijvoorbeeld als het 24-25 staat wordt de set net zo lang doorgespeeld totdat een team de set wint met 2 punten verschil. Ook kan er een eventuele 5e set gespeeld worden als het 2-2 staat. Deze set gaat tot 15 punten.

Elk spel begint met een serve vanaf de achterlijn. Hierdoor komt de bal in het spel. Vervolgens probeert de tegenstander te passen naar de spelverdeler. Passen kan door middel van onderhandse techniek, bovenhandse techniek of duiktechniek. De spelverdeler (speler aan het net) geeft vervolgens een set up (bal omhoog aan het net). Hierna probeert een speler de set up te scoren in het veld van de tegenstander. De tegenstander zal vervolgens de bal aan het net proberen te blokken en anders te passen naar de spelverdeler. Scoren kan op verschillende manieren. Zo kun je scoren door de bal bij de tegenstander op de grond te slaan, kun je scoren door de bal op een tegenstander te slaan, waardoor de bal op de grond valt. Verder zijn er ook andere manieren om punten te krijgen. Zo kun je een punt krijgen als de tegenstander de bal buiten de lijnen van het veld slaat, kun je een punt krijgen voor netfout (als de tegenstander tegen het net slaat of in het net komt) en kun je een punt krijgen voor een andere fout die de tegenstander maakt.

Wat heb je nodig voor volleybal?

Voor zaalvolleybal heb je niet veel nodig. Als je net begint is het goed om een goede set kniebeschermers aan te schaffen. Bij volleybal komt het nogal eens voor dat je moet duiken op de vloer van de sporthal. Deze vloer kan zorgen voor nare schuurplekken. Dit voorkom je grotendeels door kniebeschermers. Ook zijn speciale volleybalschoenen sterk aan te raden. Hierdoor heb je meer grip in de zaal en kun je jezelf beter afzetten voor een sprong. Mizuno volleybalschoenen zijn de beste volleybalschoenen op de markt voor zowel beginners als gevorderde. De Mizuno Wave Lightning is een voorbeeld van een zeer goede allround volleybalschoen. Verder is het goed om luchtige kleding aan te trekken die niet te stroef is. Hierdoor kun je gemakkelijker over de vloer van de sporthal glijden tijdens het duiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.