De keuken is niet alleen een werkplek

Natuurlijk werken we in een keuken, maar het is een deel van je huis, een stuk van je thuis. Meer nog dan een werkplek is de keuken een bewoonbare ruimte in je huis. In de ochtend zet je man er zijn koffie, maar de meeste mannen blijven er liever weg, de keuken is het domein van de vrouw. Een keuken zo inrichten dat ook je man zich er thuis voelt dat is niet makkelijk. Maar met de moderne apparatuur die nu beschikbaar is moet het toch kunnen een keuken voor een groot gezin in te richten, de woonkeuken. Zelf heb ik bijvoorbeeld een hele mooie houten keuken. Daarnaast kan je ook spelen met verschillende vormen keukens, zoals een U-Keuken.

Wat is een woonkeuken

In de grotere huishoudens was het vroeger gewoon om personeel te hebben. De keuken was toen dus wel een werkplek, voor de keukenmeid. Groot en open, maar zonder de moderne apparaten was het koken toen nog echt zwaar werk.

Een keuken met een eiland is vandaag de dag ook al gewoon. Zitplaatsen worden dan ook niet alleen gebruikt tijdens de maaltijden, de kinderen maken er ook hun huiswerk en we doen de boekhouding ook aan het eiland in de keuken. De grote eettafel, we hebben een soort kloostertafel voor tien personen of meer, wordt eigenlijk alleen gebruikt als er gasten zijn.

Maar het grote aantal zitplaatsen zorgt er wek voor dat ook de kids en mijn man, langer in de keuken blijven, het is hun hangplek geworden. Dat ik er dan uit zie als een soort bardame doet er eigenlijk niet toe, ik ben er samen met mijn gezin, zet een kopje thee, schenk een glaasje bier in, of frisdrank.

De inrichting is wel verandert

We hebben de muur tussen de woonkamer en de keuken weggebroken, de muren opnieuw laten stuken en er is een doorlopende houten vloer gekomen. Maar wat een puinhoop was het zeg!

De ingebouwde afwasmachine is echt een uitkomst. Als dat ding vol is of er iets in staat dat ik nodig heb draai ik even aan twee knoppen en een kwartiertje later is de afwas weer schoon.
Ook het nieuwe gasfornuis met acht pitten en twee ovens ziet er niet alleen mooi uit. Koken wordt een stuk makkelijker, als je de goede uitrusting hebt.

Mijn man stond er op een klein biervaatje onder het eiland te verbergen, met daarnaast een echte wijnkoeler. Een leuk kastje mer glazen deur. Hij houdt vol dat alle flessen wijn voor mij zijn, maar zijn wijnglas is bij het avondmaal ook altijd weer vol.

Een mooi uitzicht, in je huis

Onze open haard aan de andere kant van de woonruimte, waar de woonkamer was, heeft nu een vlakke, slimme TV met een groot beeldscherm. Daarom kan ik mijn series op TV gewoon zien, ook vanuit de keuken. De kinderen spelen in de huiskamer en ik kan met een gerust hart schoonmaken, met een half oog op de spelende kinderen. Ze maken opeens minder ruzie!

De stoelen rond de eettafel hebben we ook vervangen, eindelijk zijn die tweedehands ondingen weg! Nu staan er uitnodigende zetels aan de tafel, met armleuningen en een mooie, klassieke bekleding. De pastelkleuren van de muren maken een geheel van de open woonkamer en de moderne keuken. We hebben flink moeten zoeken naar de afwerking van de randen tussen het plafond en de muren en het is bijna niet te zien dat het allemaal kuststof is.

Klassiek en modern, een mooie combinatie

Het plafond is ook niet wit, een mooie aardekleur, wit met een vleugje bruin, draagt bij tot de eenheid tussen de klassieke aankleding van de woonkamer en de moderne, heldere keuken.

Om de muren van de woonkamer naar de keuken op te vullen hebben we schilderijen laten maken. Het zijn gewoon foto’s hoor, van onze ouders, dan van ons en van de kinderen. Mooie lijsten, met een vleugje goud, maar echt van hout dus en de fotogalerij maakt van onze woonkeuken een middeleeuwse ridderzaal, of zo stel ik me dat voor.

Ik geloof dat ik mijn droomkeuken gevonden heb

We komen er bij elkaar, maken samen plezier en we zitten weer gezellig ronde de open haard, ook als we gewoon TV kijken. Het was veel werk en het duurde ook langer dan de geplande zes weken, maar het is echt de moeite waard.
Als je ook de keuken en de woonkamer wilt verbouwen of opnieuw in gaat richten heb ik een paar tips voor je.

Laat vooral je man met rust en ga naar een echte keukeninrichter. Doe het professioneel en laat het doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.