Denk ook hieraan bij de aanschaf van een CV-installatie

We hebben het in dit artikel over de aanschaf van een CV-installatie. Waaraan dien je dan zoal te denken? We gaan naast CV-ketels ook in op thermostaten, inclusief intelligente uitvoeringen daarvan.

De CV-ketel

Er zijn allerlei opties om je woning te verwarmen, zoals onder meer een warmtepompinstallatie en infraroodverwarming. Als je woning zeer goed geïsoleerd is, kan een warmtepompinstallatie wellicht volstaan. In andere gevallen heb je een hybride warmtepomp nodig, met daarnaast een CV-ketel. Infraroodverwarming werkt plaatselijk en daarom heb je veel infraroodpanelen nodig om een heel huis te kunnen verwarmen. Hoewel er tegenwoordig ook CV-ketels zijn die op pellets werken, hebben verreweg de meeste CV-installaties een gasketel. Behalve voor de verwarming van een woning kan met een combiketel worden voorzien in de warmwaterbehoefte. Bij de keuze van een CV-ketel is het zaak om op het rendement ervan te letten. Elke ketel behoort een energielabel te hebben. HR-ketels zijn een interessante optie. Als het rendement van je huidige ketel te wensen overlaat, dan zou je de voortijdige vervanging ervan kunnen overwegen. De Nederlandse overheid wil het aardgasverbruik terugdringen en in principe mag er na 2050 niet meer met aardgas worden gestookt. De levensduur van CV-ketel is echter vaak zo’n 12 – 15 jaar. Voorlopig hoef je dus om die reden geen CV-ketel voortijdig weg te doen.

De CV-installatie

Een CV-installatie bevat naast een CV-ketel, een buizenstelsel dat in de kamers radiatoren, convectoren en/of vloerverwarming van warm water voorziet. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt en dan kan dat telkens weer door de ketel opnieuw worden opgewarmd. De kamertemperatuur kan op diverse manieren worden geregeld. De meest simpele manier is met een muurthermostaat in de woonkamer, die met de hand wordt ingesteld. Er zijn ook thermostatische kranen, die naast of in plaats van die muurthermostaat kunnen worden toegepast. Tegenwoordig zijn intelligente in plaats de handmatige thermostaten heel gebruikelijk. Een voorbeeld van een intelligente thermostaat, namelijk een klokthermostaat, is de Honeywell thermostaat Chronotherm. De thermostatische kranen regelen louter zichzelf. De andere thermostaten regelen de CV-ketel.

Intelligente thermostaten

De klokthermostaat, die we in de vorige paragraaf noemden, is een relatief simpele intelligente thermostaat. Je kan de dag/week indelen in tijdsperioden en dan kan je per periode de temperatuur instellen. Dat kan door de thermostaat handmatig te programmeren, maar er zijn ook thermostaten die met een app komen en dan kan je de temperatuur regelen vanaf je smartphone. Een stap verder is een intelligente thermostaat die kan worden opgenomen in een integraal smarthomesysteem. Dan kan je naast de temperatuur ook andere zaken vanaf je smartphone regelen, zoals de verlichting, gordijnen en zonneschermen. Er bestaan thermostaten die naast de ruimtetemperatuur ook rekening houding met andere factoren. Er zijn thermostaten die aan- en uitschakelen en andere die modulerend werken. In dat laatste geval stijgt de temperatuur van een ruimte geleidelijker. Om in principe CV-ketel en thermostaat van verschillende fabrikanten te kunnen toepassen, is een minimumvereiste dat ze beide het OpenTherm protocol voor de digitale datacommunicatie tussen die twee gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.