Je hebt er vast al eens over gehoord: veteranenziekte. Maar wat is dat nu precies? Hoe kun je het oplopen, wat zijn de symptomen? En vooral: is het gevaarlijk en hoe kom je er vanaf?
Wat is veteranenziekte?
Veteranenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de legionellabacterie. De ziekte komt in de hele wereld voor maar is relatief zeldzaam. De legionellabacterie is te vinden in grond- en leidingwater. Normaalgesproken vind je deze bacterie slechts in beperkte mate in dit water. Echter in stilstaand verwarmd kraanwater (tussen de 25 en 55 graden Celsius) kan de bacterie zich vermenigvuldigen.
Hoe kan je besmet worden door deze bacterie?
Je kan de bacterie in de longen krijgen bij het inademen van waternevel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je aan het douchen bent, in stoom- of bubbelbaden gaat of bij een sproei-installatie. Je wordt er alleen ziek van als je de bacterie inademt, niet wanneer je water drinkt die de bacterie bevat. Ook kan de ziekte niet op andere mensen worden overgedragen, deze is dus niet besmettelijk.
Overigens worden de meeste mensen die met de legionellabacterie worden besmet, niet ziek. Slechts een deel van de mensen krijgt de veteranenziekte (een ernstige longontsteking) of legionellagriep (een lichtere vorm van infectie met alleen milde griepklachten).
De kans om ziek te worden is groter wanneer je aan een of meerdere van deze criteria voldoet:
- je bent ouder dan 40
- je rookt;
- je drinkt veel alcohol;
- je hebt een verminderde weerstand (mogelijk door een ziekte).
Wat zijn de symptomen?
De symptomen zijn o.a. pijn op de borst en een droge hoest waarbij geen slijm wordt opgehoest. Verder kunnen diarree, misselijkheid en braken voorkomen en ook verwardheid behoort tot een van de mogelijke symptomen. Deze verschijnselen treden op twee tot negentien dagen na het oplopen van de besmetting. De besmetting kan, zoals eerder aangegeven, ook leiden tot longontsteking.
Kun je tegen een legionellabesmetting preventief worden ingeënt?
Helaas is er geen effectieve vaccinatie om deze besmetting te voorkomen. Aangezien de legionellabacterie sterft in water dat warmer is dan zestig graden Celsius, kun je bijvoorbeeld bij aankomst in een hotelkamer de kraan 10 minuten laten lopen op de hete stand. Zoals eerder aangegeven, kun je de bacterie inademen door stoom, daarom is het zaak om bij het laten lopen van de kraan, de ruimte goed te ventileren.
Wat is de behandeling bij besmetting met legionella?
Wanneer je besmet bent, is meestal behandeling in het ziekenhuis nodig. Je wordt dan behandeld met antibiotica en deze behandeling is over het algemeen effectief, dus je geneest.
Kun je thuis ook met legionella besmet raken?
Ja, dat is zeer zeker mogelijk dat de legionellabacterie zich in jouw waterleidingstelsel bevindt. Het is dan zaak om direct de leidingen te laten reinigen, zeker wanneer je tot de eerder genoemde risicogroepen behoort. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven, zoals Strooming. Een dergelijk bedrijf verwijdert effectief de bacterie uit jouw leidingen, waardoor je weer met een gerust hart over bacterievrij water kan beschikken. Ook helpt men je om een nieuwe besmetting te voorkomen. Iedereen kent het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” en dat gaat in dit geval zeer zeker op!