Een Kerstpuzzel voor de lange winteravonden

Wat ziet er tijdens lange winteravonden nou gezelliger uit dan een tafel vol met puzzelstukjes in een warme huiskamer? Een beetje nostalgisch wellicht maar blijft heerlijk om lekker samen met je hele familie te zitten puzzelen. Puzzelen is een aaneenschakeling van kleine geluksmomenten zoals wanneer je eindelijk dat ene stukje vindt of het allerlaatste stukje legt. Begin je eenmaal aan een legpuzzel, dan zul je zien dat er telkens weer iemand aanschuift en helpt om wat stukjes te leggen.

Even los van de wereld

Een legpuzzel maken dwingt je tot vertraging. Je vergeet niet alleen de tijd maar ook allerlei afleidende gedachten. Net als bij meditatie zorgt een legpuzzel maken voor ontspanning van zowel je brein als je lichaam. Het is goed voor je om met iets bezig te zijn wat even een heel ander soort aandacht vraagt en wat je samen met anderen kunt doen. Het is een belangrijk tegenwicht voor al die uren waarin je bezig bent achter de computer of op je mobieltje zit.

Geschiedenis legpuzzel

In vroegere tijden werd een legpuzzel ook wel ‘legkaart’ genoemd. Dat verwijst naar het ontstaan ervan. De eerste legpuzzel werd eigenlijk bij toeval bedacht door een Britse cartograaf die in 1766 een landkaart in stukken zaagde waarna kinderen tijdens een aardrijkskundeles de kaart weer aan elkaar moesten leggen. De puzzelstukjes zoals wij die vandaag de dag kennen, zijn rond 1900 ontstaan.

Een legpuzzel voor iedereen

Puzzelen is nooit weggeweest en de laatste jaren is het weer een echte trend geworden. De laatste jaren is het aanbod van legpuzzels enorm toegenomen variërend van klassieke tot moderne puzzels in diverse moeilijkheidsgraden en vormen. Er zijn zelfs puzzels met ronde stukjes. De variatie is zo divers dat iedereen een geschikte Puzzel 1000 stukjes kan vinden.

De meerwaarde van legpuzzels voor jong en oud

Voor kinderen maar ook voor senioren is het maken van een legpuzzel meer dan alleen maar leuk om te doen. Kinderen kunnen met puzzelen hun cognitieve vaardigheden trainen zoals leren van vormen, kleur, ruimtelijk inzicht en de fijne motoriek om het puzzelstukje op de goede plek te leggen. Voor senioren kunnen legpuzzels op de lange termijn mogelijk zelfs bijdragen tot het vertragen van het ontstaan van ouderdomsziektes.

Geef een Kerstpuzzel kado!

Met de komende feestdagen in zicht is een Kerstpuzzel dan ook een uitstekend idee om cadeau te doen aan jong en oud. Of je het nu doet voor die ouderwetse gezelligheid of voor de positieve effecten op brein en je lichaam, je zult er hoe dan ook veel plezier aan beleven. Bij puzzel-1000-stukjes.nl hebben ze voor het gemak alvast alle leuke Kerstpuzzels van de bekende puzzelmerken op een rijtje gezet. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een keuze te maken en te bestellen. Doe het nu, dan weet je zeker dat je de puzzel voor de feestdagen in huis hebt.

Een handige puzzelmap

Als je toch een Kerstpuzzel aan het bestellen bent, kijk dan gelijk even bij de handige puzzelmappen. Een puzzelmap, ook wel puzzelkoffer genoemd, is een map met meerdere bladen. Hierop leg je de puzzelstukjes en maak je de puzzel. Je kunt de puzzelbladen gemakkelijk in de map schuiven en daarna rits je die dicht. Zo verschuiven de puzzelstukjes niet en vallen ook niet om. Een handige accessoire om gelijk met de Kerstpuzzel mee te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.