Hoe vind je een baan in het onderwijs?

Als je dit artikel leest, dan sta je waarschijnlijk voor de uitdagende taak om je eerste baan te vinden. Het sollicitatieproces kan soms best een beetje intimiderend zijn, maar met de juiste aanpak vergroot je je kansen aanzienlijk. In dit artikel lees je daarom 4 tips om makkelijker een baan te vinden in het onderwijs!

1. Begin met netwerken

Een slimme eerste stap is om je netwerk te activeren. Praat met mensen die al in het onderwijs werken en verzamel zoveel mogelijk informatie over verschillende scholen. Misschien hebben medestudenten tijdens hun stages bepaalde ervaringen opgedaan op scholen in jouw regio. Je kunt ook in gesprek gaan met ouders van kinderen in de buurt over de scholen waar hun kinderen naartoe gaan. Overweeg ook om persoonlijk met docenten te praten, niet alleen om een baan te scoren, maar om een beter beeld te krijgen van bepaalde scholen.

2. Pin je niet vast op een bepaalde locatie

Natuurlijk is het verleidelijk om een baan zo dicht mogelijk bij huis te zoeken, maar het kan best lonen om open te staan voor een baan wat verder weg. In meer afgelegen gebieden zijn vaak meer onderwijs vacatures beschikbaar, doordat er minder mensen wonen die de vacatures kunnen vullen. Door flexibel te zijn wat betreft locatie, vallen er minder vacatures af en is de kans dus groter dat je een baan vindt die echt bij je past.

3. Solliciteer op verschillende onderwijsniveaus

In Nederland zijn er natuurlijk veel verschillende onderwijsniveaus, maar het is een veelgemaakte fout om jezelf te beperken tot slechts één niveau. Hoewel je wellicht een voorkeur hebt voor een bepaald niveau, kan het solliciteren op verschillende niveaus je carrière echt verrijken. Elk niveau heeft namelijk zijn eigen uitdagingen. Door op verschillende niveaus te werken, word je daarom een betere docent. Bovendien ben je in de toekomst een interessantere kandidaat bij sollicitaties dan anderen die maar op een niveau gewerkt hebben.

4. Zoek online naar vacatures

Met het huidige lerarentekort is het vinden van onderwijsvacatures online nog nooit zo eenvoudig geweest. Je kunt gebruik maken van vacaturewebsites om een overzicht te krijgen van vacatures onderwijs bij jou in de buurt. Door regelmatig online te zoeken, blijf je op de hoogte van nieuwe vacatures. Als je een van de eersten bent die reageert op een vacature, dan is de kans het grootst dat je wordt uitgenodigd op gesprek.

Met deze vier tips zou het iets makkelijker moeten worden om de baan te vinden die bij jou past. Heel veel succes met je zoektocht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.