Kersthuisjes zijn verlichte miniatuurhuisjes van porselein. Door het samenvoegen van meerdere miniatuurhuisjes wordt er op die manier een dorpje opgebouwd. Het is een traditie die al in het begin van de vorige eeuw ontstond. Iedereen vindt het prachtig door de sfeer die dergelijke huisjes oproepen tijdens de donkere dagen rond kerstmis. Immigranten uit Duitsland en Tsjechië plaatsten in Amerika van de vorige eeuw afbeeldingen van kleine figuurtjes en gebouwen, uit eigen land, onder de kerstboom. Bij het populair worden van de kerstboom werden daarna steeds meer huisjes en figuurtjes onder de kerstboom geplaatst. Daardoor zijn de kersthuisjes steeds populairder geworden. Enkele tientallen jaren later nam de commercie op de kleine kersthuisjes enorm toe.
Rond 1929 werden er huisjes en kerken nagemaakt van karton. Je kon ze in die periode kopen waarbij de huisjes en poppetjes in een doos zaten. Het was Japan die in 1930 deze groeiende markt geen bewandelen. Ze brachten complete kartonnen sets op de markt, inclusief de sneeuw die erbij hoort. Ook werden er sets verkocht met verlichting. In eerste instantie ging men over van hout naar karton. Na 2012 werden ze van porselein gemaakt. Het waren toen al prachtige glanzende huisjes die mooi beschilderd en voorzien van lampjes waren. Dit alles bij elkaar roept een bijzonder romantische sfeer op. Door meerdere kleine kersthuisjes samen te voegen, wordt een eigen wereldje gecreëerd. Iedereen die nu tegenwoordig door een tuincentra rond de kerstdagen loopt, is verwonderd over de sprookjesachtige opbouw van een miniatuur kerstdorp.
Kerstdorpen opbouwen
Het is voor velen een echte hobby geworden om rond de kerstdagen een zo mooi mogelijk kerstdorp te maken met de miniatuurkersthuisjes. Het is tegenwoordig niet alleen maar het samenvoegen van meerdere verlichte kersthuisjes, maar ze worden tegen bergen geplaatst met kabelbanen om te skiën en modeltreintjes. Er zijn kerstdorpjes die wel meer dan 10 meter lang zijn en soms ook enkele meters hoog. Het is een prachtige, maar wel kostbare hobby. Om het minikerstdorp te voorzien van vele verschillende huisjes, waarvan de een nog mooier is dan de ander, kun je ze bijvoorbeeld kopen bij Lexmark kersthuisjes. Lexmark heeft een zeer uitgebreide collectie kersthuisjes met verlichting en toebehoren tegen betaalbare prijzen.
Hoe moet je starten voor het opbouwen van een mini kerstdorp?
Het is belangrijk dat je, voordat je gaat beginnen met het opbouwen van een mini kerstdorp, eerst moet weten wat je wilt bereiken met het minikerstdorp. Omdat het geen goedkope bezigheid is, kun je maar beter klein beginnen. Voor bijvoorbeeld twee huisjes en een paar bomen ben je toch al snel € 100 kwijt.
Bij Lexmark kopen heb je keus genoeg. Er zijn veel verschillende soorten kersthuisjes met verlichting die je er kunt aanschaffen. Na de kerstdagen is het de periode om extra inkopen te doen voor het volgende jaar. In die periode worden er veel huisjes en dergelijke, die je voor een mini kerstdorp kunt gebruiken, goedkoop aangeboden. Wanneer je dus eenmaal weet wat je wil, dan kun je jaarlijks je dorp een beetje bij beetje opbouwen. Het zoeken naar bepaalde producten hoort bij de hobby en zorgt ook voor de voorpret die het opbouwen geeft. Naast de huisjes die je moet hebben, horen ook de straatjes, bomen, bergen en figuurtjes. Begin met de basisbergen om een leuke opstelling te maken. Je begint met een klein dorp en daarna bouw je dat iedere jaar uit. Er zijn hobbyisten die al dorpen in de bergen bouwen die enkele tietallen meters lang zijn. Er zijn er zelfs die met de minidorpen in huis zijn begonnen, maar daarna de tuin erbij betrokken hebben. Ze hebben daarvoor een deel van de tuin overdekt om er de elektriciteit aan te kunnen sluiten voor de treinen die door de aangelegde dorpjes rijden. Ook is er voor de skipistes elektriciteit nodig. Het is een prachtige hobby, maar je moet jezelf in bedwang houden om niet in een keer te veel geld uit te geven. Doe het kalm aan.