Duurzame architectuur: 4 tips voor het bouwen van duurzame woningen

Momenteel heeft de planeet te lijden onder stijgende temperaturen, overstromingen en andere natuurrampen. Aangenomen wordt dat door de mens aangebrachte wijzigingen de belangrijkste oorzaak zijn van deze effecten op de natuur. Wat als we de impact van onze acties kunnen verminderen? Een belangrijke stap is te beginnen met de bouw van duurzame woningen.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is het vermogen om in een milieu te blijven zonder er effecten op te veroorzaken, dat wil zeggen zonder het te degraderen of te vernietigen. Het is een intelligent gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zodat toekomstige generaties van diezelfde hulpbronnen kunnen genieten. Afval recycleren, water en elektriciteit besparen zijn kleine attitudes die bijdragen tot duurzaamheid.

Hoe bouw je duurzame huizen?

Hoewel dit type bouw meer kan kosten, veroorzaakt een groene stad minder afval en uitgaven, waardoor het in een paar jaar wordt terugverdiend. Bekijk hieronder enkele tips over hoe je duurzame huizen kunt bouwen!

1. Maak een klimatologische studie van het gebied

Kennis van de overheersende windrichting, de stand van de zon gedurende het jaar, de hoeveelheid regen en de temperatuurschommelingen is belangrijk voor het project.

Deze informatie zal worden gebruikt om de oriëntatie van deuren en ramen te bepalen, zodat de wind en het zonlicht beter kunnen worden benut en de behoefte aan kunstlicht en koeling kan worden verminderd. Het is ook nuttig te weten of het project gericht zal zijn op verwarming of op koeling, afhankelijk van de regio.

2. Hergebruik water

Als jouw huis in een regenachtige streek staat, neem dan het opvangen en opslaan van water op in het project. Regenwater wordt niet beschouwd als drinkbaar voor menselijke consumptie, maar het is schoon water en kan worden gebruikt voor het schoonmaken van huizen, auto’s en toiletten.

Een andere optie is het hergebruik van water. In dit proces kan het water al dan niet worden behandeld, afhankelijk van het doel van het hergebruik. Zelfs rioolwater kan worden gezuiverd en worden gebruikt om tuinen te besproeien en de stoep te wassen.

3. Een groen dak hebben

Een groen dak is de toepassing van een vegetale laag op een ondoordringbare ondergrond. Dit soort dak absorbeert een deel van het regenwater, dient als thermische en zelfs akoestische isolatie, produceert zuurstof en verbetert de kwaliteit van de lucht in de buurt.

Bovendien kan het de aanblik van jouw huis veranderen en het omtoveren in een prachtige tuin en zelfs een minigolfbaan!

4. Zonne-energie gebruiken

Zonlicht is een vorm van schone energie die kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken door fotovoltaïsche cellen te installeren. Deze energie kan worden opgeslagen en gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Iedereen kan zijn eigen elektriciteit opwekken, waardoor zijn elektriciteitsrekening daalt.

Een andere manier om zonne-energie te benutten is voor verwarming. Zonneverwarming verschilt van zonne-energie in die zin dat het alleen dient om water te verwarmen, niet om elektriciteit op te wekken. Deze oplossing is zeer nuttig als vervanging voor de elektrische douche.

Samen draagt het gebruik van LED-lampen ook bij tot een lager verbruik, aangezien zij minder energie verbruiken en een nuttige levensduur van tientallen jaren hebben.

Wanneer je jouw huis bouwt, draag dan bij aan minder afval en een beter gebruik van hulpbronnen door deze tips te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.