Kun je geld besparen met een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een soort contract waarbij je als consument energie kunt afnemen tegen de inkoopprijs. Dit kan enorme besparingen opleveren voor jou als klant, maar het kan ook gebeuren dat je meer moet betalen. Hoe dit allemaal zit en hoe je geld kunt besparen met een dynamisch energiecontract, vertel ik je hieronder in het artikel.

Energie afnemen tegen inkoopprijzen

Een dynamisch energiecontract is een flexibel energiecontract. Je zit namelijk niet maanden of jaren vast aan een contract, je kunt het zelfs iedere maand opzeggen als je dit zou willen. Maar hoe gaat zo’n dynamisch energiecontract nou eigenlijk in z’n werk? Energiemaatschappijen kopen op een speciale beurs de energie in voor een bepaald tarief. Als jij een dynamisch energiecontract hebt, mag jij deze energie inkopen tegen dezelfde prijs als waarvoor de leverancier het heeft ingekocht. Ook bij een dynamisch energiecontract kun je een vast maandbedrag hebben. De meeste aanbieders hebben vast maandbedrag, een aantal maakt het maandbedrag ook dynamisch. Je betaalt naar je verbruik in die maand. Dat is leuk in de zomer, maar gaat om serieus in de winter. Helemaal als de prijzen dan stijgen.

Energie gebruiken op de meest gunstige tijden

Wanneer je een dynamisch energiecontract aangaat, kun je de tarieven én jouw verbruik zien in een speciale app. Als de tarieven heel laag staan, kun je hiervan profiteren om juist op die tijden de droger, wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Als je dit dagelijks in de gaten houdt, zul je zien dat je op jaarbasis enorm veel geld hebt bespaard op de energie. Daarnaast zijn er zelfs momenten waarop je geld toe krijgt als je energie verbruikt. Dat komt omdat leveranciers op dat moment met een overschot zitten waar zij vanaf moeten. Je zult begrijpen dat dit voor jou als consument natuurlijk een enorme kans is om niet alleen te besparen, maar ook om erop te verdienen. Het gaat niet om veel geld dat je toe krijgt, maar hey, je mag een gegeven paard niet in de mond kijken. Extreem voorbeeld: op 2 juli van dit jaar was de stroomprijs 3 uur achter elkaar -43 cent per kWh. Stel dat je dan je elektrische thuis had opgeladen aan je laadpaal, had je daarmee (11 kWh per uur, 33 kWh) bijna 15 euro kunnen verdienen.

Hoe worden de tarieven voor energie bepaald?

De tarieven voor de energie fluctueren ontzettend. Dit kan zelfs per uur verschillen. Dat komt omdat de markt continu schommelt. Wat kost een kuub gas en kWh is dus niet zo even te vertellen. Het ligt aan de omstandigheden. Is de wereld rustig, dat liggen de tarieven lager dan wanneer er crisis of gekkigheid in de wereld is. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, dat heeft de prijs heel erg omhoog gedreven. Je kunt het beste de app goed in de gaten houden zodat je ziet op welke tijden jij het beste energie kunt gebruiken.

Vast of ook een dynamisch maandbedrag?

Net als bij een vast energiecontract betaal je bij de meeste aanbieders van dynamische tarieven ook een vast maandbedrag. Er zijn echter ook leveranciers die naast dynamische tarieven ook een dynamisch maandbedrag hanteren. Die beweegt ook mee met het ingeschatte of het daadwerkelijke verbruik. Dan betaal je in de zomer een laag maandbedrag, maar in de winter juist hoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.