Last van stress? Zo verminder je het!

Gedoe op je werk, een relatie die niet lekker loopt of het voorbereiden van je vakantie. Dit zijn allemaal situaties die vervelend kunnen zijn en dus kunnen zorgen voor stress. Hoewel iedereen wel eens een beetje stress ervaart in zijn of haar leven, kan een constant hoge mate van stress leiden tot bijvoorbeeld een depressie of burn-out. Voor iedereen die het niet zo ver wil laten komen een aantal tips en oefeningen om stress de baas te zijn.

Laat je inspireren.

Hoe fijn en inspirerend kunnen woorden zijn. Wanneer je veel last van stress hebt kunnen levenslessen van anderen of een motiverende quote je kracht geven om er weer tegenaan te gaan. De eerste les voor het verminderen van stress is dus ook; zoek naar de juiste woorden die jou minder gestresst maken. Een groot kunstenaar, Salvador Dali, zei ooit; Have no fear of perfection, you’ll never reach it. Krijg jij stress omdat je bang bent dat alles niet goed genoeg is, bedenk dan, perfectie bestaat niet.

Let op je ademhaling.

Wanneer je stress ervaart gaat dat vaak gepaard met lichamelijke spanning. Als je van die spanning af wilt, is letten op je ademhaling van groot belang. Probeer rustig door je neus in te ademen en vervolgens door je mond uit te ademen. Voel waar je spanning zit, laat dat toe en focus je op jouw ademhaling. Met mooie van deze oefening is dat je hem op alle momenten van spanning of stress kunt inzetten.

Ga op zoek naar afleiding.

Als je vaak last hebt van stress, dan kan het lastig zijn om de dingen die jou stress geven uit je hoofd te krijgen. Hierdoor bouw je spanning op en blijf je in je hoofd, en de stress, hangen. Om dat te voorkomen is de tip; zoek afleiding. Op welke manier je dat doet is geheel aan jezelf. Vind je het lastig om afleiding te zoeken, dan zijn hier een aantal voorbeelden:

  • Luister en zing mee met jouw favoriete muziek.
  • Ga aan de slag met kleurplaten voor volwassenen.
  • Maak een wandeling in duin, bos of strand.
  • Bel met familie of vrienden en ga op bezoek.

Zorg goed voor jezelf.

Zorg jij goed voor jezelf? Natuurlijk moet je dit altijd doen, maar zeker wanneer je vaak of lang stress ervaart. Wanneer de stress de overhand neemt is vaak te zien dat zelfzorg afneemt, terwijl dit juist dan belangrijk is. Goed voor jezelf zorgen doe je onder andere op de volgende manieren;

  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Zorg voor gezond en voldoende eten.
  • Zorg dat je in beweging blijft.
  • Ga elke dag even naar buiten voor een frisse neus.

Je hebt nu een aantal tips en oefeningen gekregen waarmee je de strijd tegen stress aan kan gaan. Laat je inspireren door mooie teksten, doe ademhalingsoefeningen, zoek afleiding en bovenal, zorg goed voor jezelf. Onthoud goed dat iedereen wel eens stress ervaart, maar dat grote mate hiervan niet gezond is. Kijk wat jij zelf kunt doen tegen spanning of zoek hulp als je hier zelf niet uit komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.