Madame Jeanette: Alles wat je moet weten

madame jeanette

De Madame Jeanette peper is een extreem hete peper die uit Zuid-Amerika komt. In referentie tot een bekende Jalapeño peper is hij tot 130x heter. Ookal lijkt de naam niet te leiden naar een hete peper, heet is die zeker wel. De peper wordt vooral gebruikt in de surinaamse keuken. De pepers komen in de kleuren rood en geel, en de omvang en vorm van de peper kan erg variëren. Vandaag ga ik je alles vertellen over wat je moet weten over een van de meest bekende pepers wereldwijd!

Is Madame Jeanette gevaarlijk?

Het eten van een madame jeanette is niet gevaarlijk. De effecten hebben geen directe kans op bijvoorbeeld overlijden. In de lange termijn kan het zelfs goed voor je zijn. Dit betekend niet dat hete pepers nooit een fatale afloop hebben, maar dit gebeurt alleen bij onderliggende problemen.

Je kan dus gerust een stukje proberen als je het aandurft.

Waar kan je Madame Jeanette kopen?

Ze zijn niet gemakkelijk te vinden buiten Zuid-Amerika. Zelfs de zaden zijn moeilijk te verkrijgen, omdat deze chilipepers – terwijl vruchtbare kwekers – niet goed te vinden zijn buiten het tropische klimaat (hoewel binnenshuis kweken wel mogelijk is). Als je de mogelijkheid tegenkomt om te genieten van een Madame Jeanette peper – vers, in sambal of gepureerd in een saus – neem deze dan. Dit is een van de moeilijkere dingen die op de schaal van de paprika’s komen.

Heetste Peper Madame Jeanette

Ookal wordt vaak gedacht dat de heetste peper de madame jeanette is, is dit niet waar. Volgens de scoville units zijn er nog enkele pepers veel en veel heter dan deze. De sterkste peper ter wereld, namelijk de Carolina Reaper scoort ongeveer 10x zo hoog als de madame jeanette.

Dit betekend niet dat de madame jeanette niet enorm heet is. Let zeker op met het eten hiervan.

Madame Jeanette Sambal

Sambal kennen we allemaal wel. Deze soort dip is een indonesische benaming voor gemalen spaanse pepers. Wij gebruiken het vaak als dip of saus voor verschillende gerechten en snacks. Sambal is altijd al best wel pittig of op zijn minst gezegd scherp van smaak. Echter kan je hier nog een stapje verder in gaan.

Met een Madame Jeanette peper kan je namelijk ook Madame Jeanette Sambal maken. Dit is vrij simpel en je kan hiervoor een standaard sambal recept opzoeken. Echter gebruik je ipv de genoemde pepers de MJ peper. Let wel op dat je af en toe proef of het niet te scherp wordt!

peper madame jeanette

Hoe sambal maken met madame jeanette?

Zoals je leest is het maken van sambal van deze peper niet enorm moeilijk. Je kan hiervoor een bestaand sambal recept zoeken, deze zijn er in overvloed en gemakkelijk te vinden via google. Echter vervang je in dit recept simpelweg de gebruikte peper met de madame jeanette.

Madame Jeanette Plant

Zoals je nu waarschijnlijk weet is de madame jeanette een peper. Deze pepers groeien aan een plant, en dus zou je deze ook zelf kunnen verbouwen. Deze planten zijn zeer geschikt voor de teelt onder glas en folie. Eventueel kan je ze ook buiten verbouwen op een zonnige plek in je tuin, maar dit werkt minder goed dan bovengenoemde oplossing. De planten groeien erg hard en vereisen ruim 70cm groeiruimte. Ook zijn hoge temperaturen nodig om dit tropische plantje te laten groeien en moet er voldoende water zijn. Vergeet niet water direct bij de wortel te gieten en niet over de plant heen.

Madame Jeanette Scoville ranking

De madame Jeanette Scoville ranking ligt tussen de 120.000 en 325.000 scoville units. De hitte van deze peper gaat door de gehele mond, en je proeft de pittigheid vanaf de eerste hap. Er wordt gezegd dat de peper een stuk heter aanvoelt dan het aantal scoville units wat is toegewezen aan de peper.

Is de madame jeanette gevaarlijk om te eten?

Het eten van de peper is in essentie niet gevaarlijk. Wel zijn er verschillende omstandigheden waardoor dit wel het geval kan zijn.

Waar komt de madame jeanette peper vandaan?

De peper vind zijn afkomst uit zuid-amerika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.