Met de juiste verlichting zet je je interieur in het zonnetje

Hoeveel tijd heb jij gestoken in het uitzoeken van je interieur? Voor steeds meer mensen wordt het inrichten van hun huis steeds meer een hobby, iets waar ze veel tijd in steken, en waar ze eigenlijk nooit mee klaar zijn. Niet langer is inrichten alleen maar iets van alles op een logische plek neerzetten en de boel een verfje of een behangetje geven wat ons aanstaat. Nee, we nemen ons interieur behoorlijk serieus, gaan mee met de laatste trends en zijn altijd op zoek naar manieren om de boel nóg beter te maken. Verlichting kan daar een grote rol in spelen, zowel op een positieve als op een negatieve manier. De juiste verlichting kan een interieur tot leven brengen, de juiste accenten leggen en voor een echt fijne sfeer zorgen. Kies je je lampen echter niet zo verstandig uit, dan kunnen zij er juist voor zorgen dat je zo zorgvuldig en sfeervol ingerichte kamer met één druk op de knop in een kille, bijna steriele ruimte verandert.

Verlichting als aanvulling op je interieur

De juiste verlichting kiezen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Net als veel meubels hebben lampen namelijk twee functies: ze zijn noodzakelijk (anders kun je niets zien) én moeten optisch goed zijn uitgekozen, je moet ze ook echt mooi vinden.

Laten we beginnen met de eerste functie: die van het verlichten van een ruimte. Eentje die je zeker niet moet onderschatten. Zonder goede lampen kun je tussen zonsondergang en zonsopkomst nauwelijks iets zien in een ruimte, en dat is nu eigenlijk precies waarom de lamp ooit is uitgevonden. Kies dus voor verlichting die genoeg licht geeft om je kamer ook op donkere momenten te kunnen gebruiken.

Vervolgens is het zaak om je lampen zo uit te kiezen en te plaatsen dat zij ook echt een aanvulling vormen op je interieur. Dat doe je door ten eerste te kiezen voor lampen die je mooi vindt om te zien, ook als ze niet aan staan. Een opvallende kroonluchter bijvoorbeeld, deze kan een echte blikvanger worden in je interieur. Daarnaast let je natuurlijk goed op dat het soort licht dat de lampen verspreiden goed past bij de ruimte. In je woonkamer moet de boel wel goed verlicht zijn, maar niet met al te heldere lampen. Te felle verlichting zorgt ervoor dat zelfs de meest sfeervol ingerichte woonkamer in een steriele, sfeerloze ruimte verandert.

Alleen voor de sier

Alhoewel lampen van oudsher een duidelijke functie hebben, de boel verlichten, zijn er ook van die lampen die je enkel en alleen neerzet vanwege de sfeer. Denk aan een lavalamp, bijvoorbeeld. Dit zijn de lampen die je als laatst gaat plaatsen. Als alles wat verlicht moet worden verlicht is, maar je zo hier en daar nog wat sfeervolle accenten mist, zijn dit soort lampen perfect om de puntjes op de i te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.