Onmisbare tools om compleet gepakt en gezakt op vakantie te vertrekken

Bij elke vakantieperiode, zowel in de winter als in de zomer zie je ze: personenauto’s die helemaal tot boven volgeladen zijn met vrolijke mensen, blije honden en vakantiespullen. Logisch, je wilt tenslotte alles wat je lief is meenemen op vakantie. Maar hoe krijg je zoveel mogelijk bagage op een veilige en goede manier in je auto? In dit artikel bespreken we twee onmisbare tools voor iedereen die compleet gepakt en gezakt op vakantie wil vertrekken.

Een dakkoffer

Een dakkoffer is een aerodynamische doos die je op het van je auto plaats. Ideaal dus om je bagageruimte uit te breiden. Maar er zijn wel een paar punten die je zeker in de gaten moet houden:

  • Plaats je dakkoffer altijd in het midden van het dak. Smalle dakkoffers zie je vaak aan een zijde van het dak gemonteerd. Waarschijnlijk omdat je dan van één kant beter erbij kunt. Maar toch doe je dit best niet. Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag en levert in het midden van het dak de minste problemen op.
  • Leg geen losse en zware dingen in je dakkoffer. Als je hard remt worden deze dingen als het ware ´gelanceerd´ en kunnen beschadigd geraken of de koffer zelf beschadigen.
  • Leg zo veel mogelijk lichte dingen in de dakkoffer. Zeer zware dingen horen altijd in de koffer van de auto, zodat het zwaartepunt van de auto laag blijft. De zwaardere spullen leg je in het midden van de dakkoffer, de lichtere dingen rechts en links daarvan.
  • Leg geen dingen in de dakkoffer die niet nat mogen worden. Bij extreem slecht weer is het altijd mogelijk dat er water in de koffer geraakt.
  • Pas je rijsnelheid aan. Er zijn weliswaar geen wettelijke beperkingen voor het rijden met een dakkoffer, maar het is wel zo veilig niet te hard rijden. Vooral niet door de bochten.
  • Met een dakkoffer verbruikt je auto meer brandstof, ongeveer 2 Liter extra per 100 kilometer bij een snelheid van 130 km/h. Rij dus niet onnodig met een dakkoffer rond.

Een fietsendrager

Een fietsendrager is een stevig rek waarop je eenvoudig fietsen vervoert met de auto of caravan. Afhankelijk van het type drager monteer je deze op de trekhaak, het dak, de achterklep of dissel. Bij sommige dragers is het mogelijk om tot wel vijf fietsen tegelijk te vervoeren! Ook verhoogt het de rijveiligheid en voorkomt het schade aan je fiets. Je hoeft geen fietsen meer los in de kofferbak te leggen en je houdt daardoor ruimte vrij voor andere bagage. Een fietsendrager heeft wielgoten waarop je de fiets zet of stangen waaraan je de fiets hangt. Vervolgens maak je het frame vast met riempjes of aan de geïntegreerde framebevestiging. Ieder merk en model heeft zijn eigen unieke bevestigingssysteem. Lees daarom altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Liefs,
Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.