Over mij | Kraamverzorgende? Wat is dat nou eigenlijk

Kraamverzorgende? Wat is dat nou eigenlijk? Mijn werk is regelmatig in mijn weekplog voorbij gekomen; daarnaast als je mij op Instagram volgt zie je me regelmatig in mijn witte zuster jasje (haha). Maar wat doe ik nu eigenlijk precies? Vandaag ga ik het je vertellen!

Wat doet een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende is de steun en vraagbaken in de eerste week na de bevalling. Daarbij assisteert ze bij de bevalling en in de kraamweek begeleid ze de borstvoeding (of kunstvoeding), voert zij controles uit bij zowel de kraamvrouw en baby en noteert ze alles in het zorgdossier. Eigenlijk is een kraamverzorgende een verlenging van een verloskundige (ondanks dat de verloskundige eindverantwoordelijk is). Een klein onderdeel van de zorg in de eerste week na de geboorte van de baby; is het huishouden. Tegenwoordig wordt het het waarborgen van de hygiene genoemd. Zo zorgt een kraamverzorgende ervoor dat het bed verschoont wordt, de badkamer en het toilet hygiënisch zijn, de was gedaan wordt en haalt ze af en toe een stofzuiger door het huis heen.

Creatief met fruit

Werk je een week? Hoe dan?

In de kraamwereld werk je erg onregelmatig; je moet er even rekening mee houden dat baby’s natuurlijk niet op commando geboren worden. Ik werk dus ook niet op rooster, en weet eigenlijk nooit waar ik aan toe ben. Er zijn wel kraambureau’s waarbij de kraamverzorgende op rooster werken; maar dan heb je dus meerdere kraamverzorgende aan je bed in de kraamweek. Bij het bureau waar ik werk is ons streven om 1 kraamverzorgende per gezin te “leveren” (dit klinkt heel raar oeps). Ik werk dus vanaf het moment dat ik opgeroepen word (dit kan zowel bij de bevalling zijn of een opstart thuis). Er zijn 2 fases voor ik aan het werk ga. Zo kan het dus zijn dat ik er om maandag 0:00 weer bij kom voor werk; maar pas dinsdag avond om 23:00 opgebeld wordt.

 • Inzetbaar: Ik kan tussen 07:00 en 22:00 gebeld worden om op wacht te gaan of eventueel een opstart te doen als het ineens heel druk is.
 • Wacht: Ik ben 24 uur per dag beschikbaar en moet binnen een uur bij een opstart/bevalling aanwezig kunnen zijn.

Vervolgens werk ik dan 8 dagen in een gezin; mocht het een sectio (keizersnee) zijn geweest en het gezin komt dus later thuis heb je soms minder dagen. In het uiterste werk je soms 10 dagen achter elkaar omdat er 2 dagen verlenging plaats kan vinden wanneer het niet goed gaat met of kraamvrouw of pasgeborene.

SNAP JE HET NOG?

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Ten eerste vond ik dit wel een leuke vraag van mijzelf (omg roos..), het kan heel erg variëren hoe mijn dag er uit ziet. Maar laten we een bevalling en de eerste dag erbij pakken!

Bevalling:

Bij de bevalling kom ik vaak binnen wanneer de kraamvrouw ongeveer 6 cm heeft, ik assisteer de verloskundige met het klaarzetten van kruiken; doeken en wikkel de kleertjes van de baby om de kruik heen. Ik help de kraamvrouw evt. door mijn hand aan te bieden tijdens de weeën en haal zowel warme of koude washandjes. Ik noteer tijden op een notitie boekje of op een whiteboard zodat de verloskundige dat niet hoeft te doen. Zodra het kindje er is haal ik de warme doeken tevoorschijn en help de verloskundige met de benodigdheden die zij nodig heeft. Tijd voor een felicitatie is er nog niet want eerst moet de placenta nog geboren worden. Wanneer deze vaak na een kwartier ook geboren wordt; is het tijd voor een felicitatie. De eerste controles worden uitgevoerd en als het allemaal goed gaat laten we het net geboren gezin heel even alleen. Soms wordt er eerst gehecht, (ik wil jullie geen drama beeld geven hoor) en het bloedverlies wordt in de gaten gehouden. Ik smeer wat beschuit met muisjes (roze of blauw natuurlijk) en zorg dat de kraamvrouw even goed eet en drinkt. Ook papa wordt hierbij natuurlijk betrokken. Er worden controles gedaan bij de baby door de verloskundige en vervolgens ga ik of als papa het zelf wil doen; de baby aankleden. Het kindje heeft vaak in het uur dat ze bloot heeft gelegen bij mama al aan de borst gedronken, maar mag dat uiteraard daarna ook proberen. Wanneer de eerste “voeding” klaar is en mama goed gegeten heeft. Mag ze douchen (eerst even temperaturen en controles) en dan verschoon ik het bed. Ondertussen loop ik dan heel vaak naar de badkamer om te kijken of het goed gaat. Bij het afdrogen assisteer ik vaak zo vlak na de bevalling. Eenmaal terug op bed geef ik dan de eerste instructies betreft borstvoeding; eerste nacht, kruiken, temperaturen en het veilig slapen van de baby. Ook vul ik het zorgdossier in en schrijf ik alle adviezen op.

Wat een verhaal Roos… Ja ik ben graag uitgebreid! OEPS

Eigenlijk is dat een beetje een bevalling; wel uiteraard in het meest ideale uitgelegd. Soms gaat het ook minder en zijn er andere vereisten.

Kraamdag:

Een kraamdag begint anders. Ik kom binnen om 08:00 (ik heb vaak de sleutels gekregen waardoor ik naar binnen kan), sneak dan naar boven om te kijken in het zorgdossier hoelaat er weer een voeding is. Vaak heb ik dan tijd om even het ontbijt klaar te maken (verassing wat je op brood krijgt!), kopje thee te zetten en alle gordijnen open te doen in de woonkamer. Vervolgens maak ik het gezin wakker (soms zijn ze ook al wakker hoor als ik binnen kom), bespreek de nacht met het gezin en hoe het gegaan is. Wanneer het ontbijt dan op is voer ik de controles uit bij de kraamvrouw. Vervolgens is het dan voedingstijd en ga ik de baby wegen (dit doen we elke dag vlak voor een voeding), tijd voor een voeding en ondertussen bespreek ik verder de nacht of evt punten die ik die dag wil vertellen. Na de voeding gaat de kraamvrouw vaak even douchen, ondertussen verschoon ik dan opnieuw het bed en ruim het ontbijt op. Als de kraamvrouw klaar is met douchen maak ik de badkamer en het toilet schoon en soms komt er visite waar ook nog voor te zorgen is. Tijd voor een fruithapje; hier probeer ik altijd wel iets leuks van te maken (soms maak ik deze ook alvast klaar voor in de middag en geef ik rond 11:00 thee/koffie met koek). Vergeet het bijna te zeggen maar vaak heb ik ondertussen al ergens tussendoor een was aangezet en ook weer opgehangen, en eventueel een 2e was erin zitten. Even snel het huis stofzuigen, en alle taken zijn gedaan. Tijd voor opnieuw voeden van de baby, ik help bij de borstvoeding en kijk mee of dat goed gaat. Het is dan al lunch tijd en ik smeer dan na de voeding snel een broodje voor de kraamvrouw. Tijd om haar lekker te laten slapen; aangezien ik al mijn taken al klaar heb neem ik de baby mee naar beneden zodat beide ouders lekker kunnen slapen (tot de volgende voeding dan tenminste). Ik schrijf met baby op de arm het zorgdossier en alle controles op. En lunch zelf daarna ook. Vaak heb ik dan een klein uurtje dat ik de baby op de arm houd; soms zijn ze heel onrustig namelijk. En tussendoor probeer ik dan nog de was of de vaatwasser weg te werken. Als het alweer bijna tijd is voor een voeding breng ik de fruithapjes voor het hele gezin naar boven en anders iets anders te eten. Zo kunnen ze even wakker worden, als het dan weer tijd is voor een voeding zijn we daar weer heel druk mee. Daarna controles bij de kraamvrouw en de dag afsluiten met adviezen voor de nacht en eventuele vragen nog. Tot morgen vroeg!

fruithapjes voor het hele gezin!

Mijn ervaring

Ik weet dat het een heel verhaal was om te lezen! (enthousiast hier) Ik hoop dat je het leuk vond om mijn werk iets beter te leren kennen, ik beleef er veel voldoening aan om de vaak hele dankbare gezinnen te ondersteunen. De ene week gaat het ook allemaal veel makkelijker dan andere; soms heeft borstvoeding heel veel ondersteuning nodig en heb je amper tijd voor huishoudelijke taken. Dan ben je bezig met voedingen; kolven etc. Ook het psychische onderdeel in de kraamweek is erg belangrijk; je praat ontzettend veel met de kraamvrouw. Over dingen die ze moeten leren, maar ook over hoe het met hun gaat. Haar geestelijke gestel is net zo belangrijk als het lichamelijke gedeelte. Het komt dan ook geregeld voor dat ik met een huilende kraamvrouw op het bed zit en ik echt moeite heb om zelf niet te gaan huilen.

Zo dat was een heel boel tekst over mijn werk, ik dacht vind het ook wel leuk om mijn zelf iets meer te laten zien op mijn blog. Dus ben heel benieuwd wat je er van vind om dit zo te lezen? Mijn passie voor make-up, reizen, fashion en beauty heeft hier natuurlijk niets mee te maken maar zo leer je mij wel iets beter kennen!

Had jij een andere gedachte bij een kraamverzorgende? En heb jij nu een goed beeld van mijn werk? Of had je iets heel anders verwacht? Laat het even weten in een reactie!

Liefs
Rosita Elise

 

28 thoughts on “Over mij | Kraamverzorgende? Wat is dat nou eigenlijk

 1. Dit vind ik héél leuk om te lezen! Ik was eerlijk gezegd al heel erg benieuwd naar hoe je dagen eruit zouden zien. Het lijkt me onwijs leuk werk, maar ook wel heel zwaar met de onregelmatige werkdagen!

  1. Ja het plannen van je leven is echt een ding; dat gaat nogal moeilijk! Leuk om zulke reacties te krijgen dat mensen dit wel interessant en leuk vinden om te lezen; ik was er zo onzeker over hihi!

 2. Hi Roos,

  Ik heb het van jou uit 1e hand mogen mee maken. En ik heb zo’n positieve ervaring door jou gehad. Wat je zegt het mentale gedeelte is ook heel belangrijk en je hebt me super geholpen!
  ik kan niet anders zeggen dat ik diep respect heb voor wat je allemaal doet op een dag en in een week. Dank je wel daarvoor.

  Groetjes Astrid

 3. Ik heb het twee keer van dichtbij mogen meemaken. Het is echt een fijn concept dat we hier hebben. We hebben het beide keren heel erg getroffen en we kunnen terugkijken op zeer gezellige kraamweken.

  1. Wat fijn om te horen! Je hoort helaas ook zoveel negativiteit over kraamzorg; vandaar dat ik ook dit artikel geschreven heb! Ik ben er trots op dat ik mensen zo op weg kan helpen! Ook al krijg ik soms ook hele slechte beoordelingen :'(

 4. Wat heb je dit super leuk geschreven zeg! Ik ben op dit moment aan het leren voor verzorgende IG en volgend jaar ga ik de richting kraamverzorging kiezen! Ik heb er zo onwijs veel zin in. Vooral nu na het lezen van dit artikel :):)

  1. Oh heeeeel veel plezier! Ik ben benieuwd hoe je het vind om stage te gaan lopen! Het is echt een heel mooi beroep! Leuk dat ik je op deze manier een beetje een beeld heb kunnen geven!

 5. Leuk artikel! Lijkt me wel lichamelijk zwaar werk ook voor je hoor. Maar wel heel dankbaar wat je zegt inderdaad. Vraagje, krijg je nooit reacties van de moeders dat je zelf nog zo “jong” bent? Kan me dat namelijk nog wel voorstellen dat ze dan misschien minder snel de baby uit handen geven dan als je zelf al een gezin hebt.

  1. Het is ook best lichamelijk zwaar werk; daarom ben ik ook wel toe aan wat dagen rust als ik weer vrij ben! haha! Ja bij sommige gezinnen is de eerste vraag die ik krijg zodra ik binnenkom; hoe oud ben je en heb je zelf kinderen? Dan is de toon gelijk weer gezet helaas. Maar ik probeer ze dan het tegendeel te bewijzen en vaak krijg ik aan het einde van de week dan echt complimenten over het feit dat ik zoveel wist en dat ze het wel fijn vonden juist om een jonger iemand te hebben!

 6. Wat fijn dat je zo enthousiast bent over je werk. Heerlijk toch, dat je iets hebt gevonden waar je zo veel over kunt en wil vertellen. Ik schrijf best veel over kraamzorg voor mijn werk, dus weet redelijk wat het allemaal inhoudt. Toch is dat natuurlijk vanaf een afstandje en is het leuk om een keer een verhaal van dichtbij te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.