Reddingsdekens en afzetpaaltjes zijn onontbeerlijk bij personenvervoer

Wie had gedacht dat een stuk (Mylar)folie wat in 1964 door NASA als ruimte deken is ontwikkeld, al sindsdien de steunpilaar in veel noodsituaties is. Deze dunne folie wat niet meer lijkt dan een reflecterend vel flexibel plastic is niet meer weg te denken uit de EHBO-doos. Met dit kleinood kun je levensreddende warmte vasthouden als je buiten door de kou wordt overvallen zonder beschutting.

Het voordeel van een reddingsdeken is dat ze weinig ruimte in beslag nemen en zeer licht van gewicht zijn. Ze zijn ontwikkeld om je goed warm te kunnen houden door warmteverlies efficiënt te voorkomen. Zorg daarom dat je er altijd eentje bij je hebt in onder andere je dashboardkastje of de EHBO-doos van je auto.

Mocht jezelf of een ander door kou overvallen worden, wikkel jezelf of die ander erin om binnen een handomdraai warm te worden. Reddingsdekens hebben krachtige warmte vasthoudende eigenschappen, daarom zijn ook de reden waarom bijvoorbeeld marathonlopers aan het eind van hun wedstrijd ermee worden bedekt. Een reddingsdeken is namelijk een geweldige isolator tegen de kou.

Helaas is er geen verkeer zonder dagelijkse ongelukken

Een verkeersongeluk wil niemand dat het hem overkomt en ook niet betrokken raakt bij die van een ander. De realiteit is vaak anders en kom je soms in situaties terecht waarbij je een ander zult moeten helpen. Bij glad winterweer kun je er vergif op innemen dat er weer flink wat ongelukken zullen gebeuren.

Dan is het toch wel fijn ‒ is het niet voor jezelf, dan toch wel voor een ander ‒ om hulp te kunnen bieden. Daarom is het prettig om afzetpaaltjes bij je te hebben. Je kunt er het gebied of slachtoffer mee afbakenen om zo de persoon makkelijker te kunnen helpen. Afzetpaaltjes met opvallende felle rood-witte kleuren helpen andere verkeersdeelnemers te waarschuwen bij verkeerssituaties.

De paaltjes zijn in verschillende sets verkrijgbaar met of zonder (metalen)schakelkettingen. Onmisbaar in elke werk- of personenbus voor elke situatie en zijn voor meerdere doeleinden toepasbaar.

Help shock te voorkomen bij slachtoffers

Shock is een ernstige levensbedreigende aandoening die meestal het gevolg is van ernstige fysiologische stress al dan niet door het ontbreken van voldoende doorbloeding. Elke gewonde kan in shock raken, om zoveel mogelijk schade te beperken kun je het slachtoffer wikkelen in een reddingsdeken. Enkele tekenen van shock bij een slachtoffer zijn:

  • Bleke, koude en klamme huid
  • Zweten
  • Nervositeit
  • Desoriëntatie
  • Bloeden/bloedverlies
  • Blauw verkleurde huid
  • Zwakke pols
  • Bewusteloosheid
  • Dorst

Als je geen EHBO-diploma of BHV hebt betekent niet dat je alleen maar hoeft toe te kijken bij een ongeluk. Je kunt als je in het bezit bent van een reddingsdeken het slachtoffer ermee inwikkelen. Shock kent namelijk drie fasen: De eerste, ‘gecompenseerde shock, de hersenen signaleren dat er iets mis is en gaan bloed naar de vitale organen van het lichaam leiden. De tweede: ‘Gedecompenseerde shock, teveel bloedverlies waardoor de vitale organen te weinig zuurstof krijgen.

Dit is een gevaarlijk stadium, het lichaam is op een punt om het op te geven. De laatste fase is: ‘onomkeerbare shock’ dit betekent einde verhaal, alle hoop op overleven is verloren. Daarom zijn reddingsdekens een must, niet alleen voor jezelf, maar ook om anderen eerste hulp te kunnen bieden. Met een reddingsdeken kun je ervoor zorgen dat een slachtoffer niet in shock raakt en bij blijft tot professionele hulp gearriveerd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.