Reizen met een handicap

We zijn als mensheid ver gekomen als het gaat om uitvindingen om mensen te ontlasten, ervaringen te bieden en het meeste uit het leven te halen. Denk hierbij maar eens aan transport! Sinds 1914 is de eerste passagiersvlucht in een vliegtuig gemaakt en de technologie is sindsdien alleen maar verbeterd. Bezorgdiensten zijn er in overvloed en brengen al je boodschappen, pakketjes, brieven en cadeau’s. Het openbaar vervoer maakt geen enkele plek onbereikbaar. Maar over bereikbaar gesproken, zijn al deze diensten wel voor iedereen toegankelijk? Wat als je kampt met een beperking die reizen onmogelijk lijkt te maken? Hoe zorg je er dan voor dat je bij een ophaalpunt in de buurt komt, hoe kom je makkelijk met het openbaar vervoer in andere steden en hoe ontdek je andere continenten? Dit zijn de dillema’s van deze eeuw voor enorme hoeveelheden mensen met een beperking. Wat is de oplossing?

Op onderzoek uit

Een handicap die je beperkt in je reismogelijkheden, het klinkt zo oneerlijk. Wat moet het frustrerend zijn om sommige dingen te moeten overslaan gewoon omdat je er niet kan komen. Om dit probleem eens te belichten heb ik gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om toch op alle plekken te komen die je wil, ondanks een beperking. Wat je op het internet kan vinden hierover, is zeker het lezen waard. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden die je hebt om te reizen met een beperking.

Vliegvakanties

Bijna alle vliegtuigmaatschappijen bieden ondersteuning voor mensen met een beperking. Neem een beperking waardoor je afhankelijk bent van een scootmobiel, rolstoel of krukken. Hoe neem je zoiets mee in het vliegtuig? Het zal toch niet zo zijn dat een scootmobiel in het laadruim gaat? Wel dus! Je rolstoel of scootmobiel wordt tijdens het inchecken ingenomen als ruimbagage. De persoon met een beperking zal door het personeel of door familie vervoerd worden naar de gate voor vertrek in het vliegtuig. Bij aankomst zal het ondersteunende middel weer helemaal naar u gebracht worden.

Op vakantie en dan?

Maar dan land je bijvoorbeeld op Bonaire, wat doe je dan? Ook hier hebben reisorganisaties over nagedacht. Op Google vind je grote hoeveelheden georganiseerden reizen die zijn afgestemd op allerlei beperkingen. Rolstoelvakanties, vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, vakanties voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen… De lijst gaat maar door en door. Op Google vond ik een voorbeeld van een compleet uitgestippeld reis op Bonaire waarin mensen met een lichamelijke beperking konden duiken, snorkelen, het gebied verkennen terwijl ze verbleven in een rolstoelvriendelijk verblijf.

En meer in de buurt?

Oké en meer in de buurt dan? Hoe ontzie je iemand met een beperking in de dagelijkse gang van zaken? In Nederland heb je hier meerdere opties voor. Ten eerste is er een groot aanbod aan aangepast vervoer, zoals een aangepaste auto voor rolstoel, of -bussen, aangepaste fietsen, mobiliteitsondersteuning. Neem maar eens een kijkje op de site van Welzorg. Hier vind je bijna eindeloze mogelijkheden om met een beperking toch alle plekken van ons land (of verder) te kunnen zien. Een voorbeeld hiervan is om een nieuwe of gebruikte rolstoelauto te kopen! 

Conclusie

Met wat zoekmerk lijkt reizen voor mensen met een beperking toch toegankelijker dan voorheen werd gedacht. Gelukkig probeert de mensheid iedereen de kans te geven om mensen te ontlasten, ervaringen te bieden en het meeste uit het leven te halen. Mooi om te zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.