Rondreizen door Amerika

Hey, welkom bij dit artikel over rondreizen door Amerika. Hoewel veel mensen bij Amerika denken aan de Verenigde Staten, bestaat Amerika uit veel meer landen. Landen als Argentinië, Guatemala, Mexico en Canada behoren er onder meer ook toe. We gaan hier niet in op de reisrestricties vanwege de COVID-19-epidemie. Die zijn er momenteel natuurlijk wel!

Het Amerikaanse continent

Het Amerikaanse continent wordt normaliter opgedeeld in twee werelddelen: Noord- en Zuid-Amerika. Midden-Amerika is een onderdeel van Noord-Amerika. Panama wordt weleens tot Zuid-Amerika gerekend. Als we spreken over Midden-Amerika, dan hebben we het over de landen tussen Mexico en Panama. Noord- en Zuid-Amerika hadden ooit geen landverbinding, maar je kunt nu over land van Alaska tot Patagonië reizen. Voor een deel kan je dan de originele Pan-American Highway volgen. Behalve het Amerikaanse vasteland zijn er vele eilanden.

Geschiedenis

De geschiedenissen van de Verenigde Staten en Canada aan de ene kant en de rest van Amerika aan de andere kant zijn nogal verschillend. Landen als Mexico, Guatemala en Peru hadden al vele jaren terug hoog ontwikkelde culturen, zoals van de Azteken en de Maya’s. Ze bouwden complete steden. Toen de Europese kolonisten in de 16e eeuw naar VS en Canada kwamen, waren de originele inwoners nomaden en geen bouwers. Oude tempelcomplexen als Machu Picchu en Tikal kan je daar niet aantreffen. Er bestaan culturele verschillen tussen VS en Canada enerzijds en Latijns-Amerika anderzijds. Binnen de grenzen van de VS zijn er ook verschillen tussen de diverse staten, zoals bijvoorbeeld Californië, New York, Texas en Florida. Pas sinds de 16e eeuw begon de Verenigde Staten zich te ontwikkelen tot het land dat het nu is.

Keuze

Als je een rondreis door Amerika wilt maken, kan je kiezen voor Latijns-Amerika, waar het leven gemiddeld gesproken wat relaxter is en je prachtige oudheidkundige ontdekkingen kunt zien. Zeker in de grote steden in de VS en Canada is het leven jachtiger. Je kunt er geen oude tempels zien, maar als je van moderne steden houdt, dan valt er genoeg te zien en te beleven. Het leven daar staat dichter bij wat we in Nederland gewend zijn, dan dat in Latijns-Amerika. Je komt er natuurlijk ook prachtige natuur tegen, maar dat kan je ook in onder meer Brazilië. Met een rondreis door bijvoorbeeld de VS en Mexico neem je wat mee van beide culturen. Hoewel het Spaans in delen van de VS steeds vaker wordt gebruikt, kom je met Engels meestal uit de voeten. Zonder kennis van de Spaanse taal kan de communicatie met de inwoners in Latijns-Amerika hier en daar wat lastig worden.

Klimaat

Een deel van Midden-Amerika ligt in de tropen. Met name aan de oostkust kan de vochtige warmte benauwend zijn. Vanwege die vochtige warmte kan je er ziektes als malaria en dengue tegenkomen. Tegen dengue bestaan er geen pillen of vaccinaties. Tegen malaria wel. Het is koeler op grotere hoogtes. Hou er rekening mee dat er sprake kan zijn van een regenseizoen en een droog seizoen. Hoewel de temperatuur in delen van de VS ook behoorlijk kan oplopen, is het klimaat daar doorgaans gematigder dan in Midden-Amerika. De zomers zijn in westelijk Canada te vergelijken met Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.