Schep sfeer met kleur in je huis!

Behangen was geen optie. Mijn voorkeur gaat uit naar muren sauzen en natuurlijk deuren en kozijnen lakken. Maar ik wilde het doen met verf van goede kwaliteit zodat het jarenlang mooi zal blijven. Met Sigma S2U Allure Gloss heb ik sfeer kunnen scheppen. Ik had alles tegelijk, mijn favoriete kleuren, de goede kwaliteit waardoor het lang mooi zal blijven, en de sfeer die ik wilde hebben.

De bovenverdieping is beige

De verf van Sigma heeft zich voor mij bewezen. Ongeveer 10 jaar geleden, ik woonde bij mijn ouders thuis, schilderde mijn vader de achterdeur en het kozijn over. Hij legde mij uit dat daar alle elementen zijn van felle zon tot regen en hagel, maar als de lak goed is dan kan het daar tegen. Ik leerde toen ook, als de basis er is, dan is het makkelijk bij te houden. Om de zoveel jaar een verse laklaag en het blijft mooi. Ik was toen misschien 14 jaar oud, en als ik naar mijn ouders toega dan zie ik nog de goed onderhouden achterdeur en dito deurkozijn. Ik hoefde niet ver te zoeken, online kon ik Sigma makkelijk vinden, enkel nog de kleur. Ikzelf wil mijn woning rustiek hebben, mijn voorkeur gaat dus uit naar naturel kleuren. Desalniettemin kwam ik voor de bovenverdieping uit op beige. De kleuren moesten daar subtiel zijn, en dat gaat het mooiste door te schakeren. Het deurkozijn een paar tinten donkerder dan de deur zelf.

Subtiele kleuren zijn rustiek

De benedenverdieping was eenvoudig. De basis is een laminaatvloer, en bij hout kan iedere kleur die je in de natuur tegenkomt. Ik was dus vrij om de kleur te kiezen. Blauw is te koud, groen kan het donker en benauwd maken, rood is te flets, mijn voorkeur was gele oker en daar heb ik geen spijt van. Identiek aan het beige op de bovenverdieping was het een kwestie van schakeringen maken, donker op het deurkozijn en een lichtere tint op de deur zelf. Vriendinnen van mij stonden op te kijken hoe huiselijk mijn woning was geworden. Al voordat er grote groene planten stonden, ik heb dus een botanische woonstijl, was het al knus en huiselijk. De stevigheid van de laklaag had zich gelijk bewezen. Mijn retro of vintage interieur ging niet naar binnen zonder tegen een deur of kozijn te botsen en te schuren, maar de laklaag is zo stevig dat er nauwelijks sprake is van beschadigingen.

Milieubewust te werk gaan

Velen zijn huiverig van lak op terpentinebasis. Maar verf op waterbasis in het riool is misschien schadelijker dan verf op terpentinebasis wat correct ingeleverd is. Kwasten en rollers kun je goed schoonmaken met terpentine, maar dan moet je het opvangen en zorgen dat het niet in het riool terecht komt. Alle restanten kun je inleveren bij de milieustraat, daar wordt het goed verwerkt. Als het om milieuvraagstukken gaat, dan kun je gerust kwalitatief goede verf met terpentine gebruiken. Bedenk dat je dan een duurzame laklaag hebt die buiten 10 jaar mee kan gaan, en dat is ook veel waard. Als je voor mindere kwaliteit verf kiest dan moet je eerder gaan schuren en lakken, dat is misschien slechter voor het milieu dan kiezen voor goede kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.