Tips voor een snelle (dagelijkse) schoonmaakroutine

Huishoudelijke taken horen er bij. Dat neemt niet weg dat we hier best wel eens tegenop kunnen kijken. Ben je net klaar met werken en liggen de kinderen éindelijk op bed, moet je nog in de weer met het huishouden. Er zijn ook mensen die doordeweeks niets doen aan het huishouden en vervolgens het gehele weekend in de weer zijn met schoonmaken. Dat moet toch anders kunnen? Jazeker! Met een snelle dagelijkse schoonmaakroutine hoef je iedere dag niet meer dan dertig minuten uit te trekken om het huis bij te houden. Wanneer je het huis vervolgens goed bijhoudt, betekent dit uiteindelijk ook minder huishoudelijke taken in het weekend! Zo creëer je de juiste balans tussen vrije tijd, werk, kinderen en het huishouden.

Benieuwd hoe je dit aanpakt? Hier vind je enkele tips voor een snelle dagelijkse schoonmaakroutine.

Schaf de juiste schoonmaakmiddelen aan

Voordat je aan de slag kunt gaan met een schoonmaakroutine, moet je natuurlijk wel over de juiste schoonmaakproducten beschikken. Met goede, kwalitatieve schoonmaakmiddelen bespaar je heel veel tijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een goede desinfectie spray. Dit kan je werkelijk óveral voor gebruiken. Om even snel het keukenblad schoon te maken, de tafel na het eten op te frissen of simpelweg even een doekje over stoffige meubels te halen. Dit zijn onmisbare producten en maken huishoudelijke taken veel leuker en gemakkelijker.

Zet de dagelijkse taken op een rijtje

Sommige dingen zijn heel vanzelfsprekend om dagelijks te doen, andere dingen stel je misschien vaak te lang uit. Daarom is het goed om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat jij dagelijks moet of wilt doen om het huis netjes te houden. Let er wel op dat je de taken niet al te uitgebreid maakt. Probeer maximaal een half uur tot een uur per dag aan het huishouden te besteden. Op die manier voorkom je dat je hele dagen met huishoudelijke taken bezig bent. Mogelijke taken kunnen zijn:

  • Bedden opmaken
  • De keuken direct na gebruik opruimen
  • Na het slapengaan van de kinderen het speelgoed opruimen beneden
  • Tafels afnemen na het eten
  • Afval wegbrengen
  • Was verzamelen
  • Toiletten even snel afnemen met een vochtig doekje

Verdeel de taken

Natuurlijk ben je er niet wanneer je alleen deze dagelijkse kleine taken doet. Daarom is het goed om ook de grotere taken onder te verdelen over verschillende dagen. Probeer iedere dag één grote taak te doen. Zo kan je er ook voor zorgen dat bepaalde dagen vrij blijven. Wanneer je liever niet in het weekend al je vrije tijd aan huishoudelijke taken besteedt, dan zorg je ervoor dat alles al gedaan is voordat het weekend begint.

Een dergelijke verdeling kan er zo uitzien:

Maandag

Alle was verzamelen, wegwassen, eventueel strijken en wegleggen in de kasten. Hierbij haal je ook de bedden af, zodat iedereen weer over een schoon bed beschikt.

Dinsdag

Op deze dag net wat grondiger schoonmaken beneden dan je anders zou doen. Ook de vloer dweilen.

Woensdag

Op deze dag net wat grondiger schoonmaken boven. Om de week ook boven dweilen.

Donderdag

De badkamer grondig reinigen.

Vrijdag

De toiletten grondig reinigen.

Probeer in het weekend enkel de klusjes te doen die anders te lang blijven liggen. Wanneer je een echte routine van de huishoudelijke taken maakt, wordt het een stuk makkelijker vol te houden en bespaar je uiteindelijk enorm veel tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.