Tips voor het kiezen van een nieuwe vloer

Als je een nieuwe vloer voor in de woning zoekt, dan heb je de tijd mee. Omdat het mijn eerste woning is, twijfelde ik. Ik heb lang gedacht, ik neem MDF laminaat van nog geen vijf euro per vierkante meter, en daarna zie ik wel wat voor vloer ik definitief ga nemen. Maar dankzij een advies, heb ik nu de goede vloer, en die kun jij ook hebben. Bijvoorbeeld, een vloer van PVC laminaat.

Houtdessin op de vloer is rustiek

Houtlook of houtdessin stond vast. Hout is makkelijk te combineren, het kleurt altijd, en het is rustiek. Maar houtlook is vaak hard, en dat is weer nadelig voor de akoestiek. Dat was ook gelijk het advies, wees voorzichtig met een harde vloer, voordat je het weet heb je een hinderlijke galm in huis. Ideaal is dan PVC laminaat, en dit om meer redenen dan akoestiek. PVC laminaat is makkelijk zelf te leggen, met een hobbymesje kort je de panelen eenvoudig in. Het geeft ook geen afval in de vorm van zaagsel wat je bij MDF wel hebt. Het is in de kleurentint te krijgen die je wil hebben, en de prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed. Uiteindelijk heb je een makkelijke vloer met houtdessin, dus je kan het inrichten zoals je wil. Als je wil zien hoe eenvoudig een vloer van PVC laminaat leggen is, op YouTube staan diverse filmpjes, en PVC is zachter dan MDF.

Bij Floorhouse heb je alle keuze

Veel hangt af van het beschikbare budget. Ook hoe duurzaam wil je een vloer hebben? Zit je tijdelijk in een huurhuis en je wacht op een koopwoning, ga je voor goedkoop. Als de koopwoning lang op zich laat wachten, een goedkope vloer krijgt na acht tot tien jaar pas lelijke plekken. Maar zit je echt op je definitieve plek, dan heb je alle keuze. Van kurk tot vloertegels, en dan daarbinnen weer de look, bijvoorbeeld PVC laminaat wat eruit ziet als graniet. Maar ook parket is leverbaar, en een echte houten vloer heeft voordelen. Zo gaat een parketvloer leven, het wordt door de jaren heen steeds mooier. Een parketvloer is dan ook goed te onderhouden met olie of vernis. Bij Floorhouse adviseren ze je graag over welke vloer. Ik heb al vernomen dat vloerverwarming en een parketvloer geen goede combinatie is, maar dat een PVC vloer weer perfect met vloerverwarming gaat. In ieder geval heb je bij Floorhouse alle keuze.

Visgraat is misschien te druk

In de zoektocht naar de ideale vloer voor een lage prijs, zul je ook de visgraat of de Hongaarse punt te zien krijgen. Bij een vloer met een houtlook denk je eerst aan planken in de lengterichting van de kamer, maar dat hoeft niet. Vroeger trof je in een kasteel bijzonder chique vloeren aan, en die lagen in visgraat of Hongaarse punt. Dit is volop terug van weggeweest. Vroeger had je voor de vloer dat vinyl of linoleum, tegenwoordig heet zeil PVC, en dat is ook in visgraat of de Hongaarse punt te verkrijgen. Heel eenvoudig kun je dan een ruimte optisch breder doen lijken, maar voor in mijn woning is het te druk. Ik heb planken in de lengterichting van de kamer.

Ook speciaal voor natte ruimtes

De ideale vloer is niet makkelijk te omschrijven. Het hangt van veel factoren af. In deze tekst staat al een passage over wel of geen aanwezigheid van vloerverwarming, maar er zijn veel meer factoren. Bijvoorbeeld hoe is de ondervloer, en ook is er een verschil tussen de vloer van de beneden- of bovenverdieping. Boven in een slaapkamer een zachte vloerbedekking omdat je daar ook op blote voeten loopt, en dan in de keuken een harde tegelvloer waar je beter niet met je blote voeten overheen kan lopen. Een keukenvloer kan in principe kletsnat worden, en dat is in de badkamer ook het geval. Niet alle vloeren zijn geschikt voor natte ruimtes. Het beste is rondkijken op de website van Floorhouse om een eerste indruk te krijgen. Omdat de prijsopgave per vierkante meter is, gaat de prijs vergelijken eenvoudig. Als je er niet aan uitkomt, bijvoorbeeld je kampt met een ondervloer die niet precies vlak is, dan kun je altijd contact leggen met Floorhouse voor advies. Aldaar denken ze met je mee. Je verkrijgt dan de vloer die jij mooi vindt en bij je past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.