De verticale tuin is een trend in de binnenhuisarchitectuur, omdat het komt met de belofte van het breken van de soberheid van grote stedelijke centra, het bevorderen van een meer aangename, gezellige en dicht bij de natuur omgeving.
De verticale tuin, ook bekend als “groene muur”, is een techniek die de natuur integreert in gebouwen, en kan zowel in binnen- als buitenruimtes worden gebruikt. Op die manier is een vernieuwende decoratie mogelijk, met een mengeling van planten, bloemen en kleuren. Wil je je wand opfleuren? Dan is dit dus zeker een leuke optie!
Elk oppervlak kan een structuur voor een verticale tuin krijgen, ook zeer hoge gebouwen of kleine binnenmuren in flats. In het artikel van vandaag, leer meer over hoe het werkt, de voordelen en de belangrijkste zorg van de verticale tuin.
Wat zijn de voordelen van een verticale tuin?
Verticale tuinen werden populair in 1938, door de Franse botanicus Patrick Blanc. Sindsdien is de toepassing van planten in de decoratie een trend geworden, omdat vegetatie in staat is de gebouwen minder agressief te maken en bovendien verscheidene voordelen met zich meebrengt, zoals het gevoel van frisheid.
Bovendien bieden verticale tuinen nog vele andere voordelen, waaronder:
- Betere thermische isolatie, waardoor de temperatuur van de omgeving op peil blijft;
- Vermindering van het elektriciteitsverbruik, omdat er geen koelapparatuur meer nodig is;
- Vermindering van extern lawaai, met geluidsabsorptie door de planten;
- Bescherming van de gevel tegen slechte weersomstandigheden en UV-straling;
- Verbetert de luchtkwaliteit, met de fotosynthese van planten;
- Bestrijding van het effect van hitte-eilanden in grote steden.
Belangrijk is dat de verticale tuin ook helpt bij het afvoeren van regenwater, waardoor er minder behoefte is aan drainage- en rioleringssystemen. Het is met andere woorden meer dan een decoratiemogelijkheid, het is ook een duurzaam alternatief.
Bovendien kunnen verticale tuinen, in een hervorming of als decoratietechniek, de ruimten op intelligente wijze hergebruiken. Dit komt doordat de voorheen gedevalueerde delen van het onroerend goed door de beplanting een nieuwe esthetiek krijgen.
De tuinen kunnen worden samengesteld volgens de structuren die reeds in de omgeving bestaan, zonder dat het oorspronkelijke project moet worden gewijzigd. Dit betekent dat het niet nodig is te investeren in grote bouwwerken, alleen maar om een groene wand aan te brengen.
Sommige assemblagetechnieken maken zelfs gebruik van recycleerbare materialen. Op die manier kan een mooie vegetatie worden aangebracht, wat bijdraagt tot de verbetering van het esthetische aspect en de taxatie van het onroerend goed.
Leer hoe je verticale tuinen in jouw huis kunt installeren
Verticale tuinen kunnen worden geïnstalleerd in de woonkamer, op balkons, of zelfs in de keuken van kleine flats, met de toepassing van potplanten op een muur van het huis.
Er zijn tal van manieren om een verticale tuin te installeren, van meer uitgebreide opties, die de hulp van gespecialiseerde professionals nodig hebben, tot meer praktische en eenvoudige oplossingen, die kunnen worden gedaan door de bewoners zelf.
Hieronder vindt je de stap-voor-stap instructies om een verticale tuin in jouw huis te installeren.
De nodige materialen bij de hand hebben
Eerst en vooral moet je de nodige artikelen kopen om de verticale tuin te bouwen, zoals individuele potten, een tuinspade, gecomposteerde grond, MDF voor de panelen, draden om de structuren op te hangen, enz.
Tegenwoordig is het mogelijk om onderdelen te kopen voor automatische irrigatie van de verticale tuin, waardoor de zorg voor de bewoners wordt geminimaliseerd. Om het gebladerte in leven te houden, moet je de planten immers dagelijks water geven.
Voor buitenterreinen is een haalbare optie de installatie van de camoufleerbare tuinsproeier, die veel gebruikt wordt in verticale tuinen, omdat hij verborgen zit in de planten en pas tevoorschijn komt op het moment van gebruik. Op die manier is het een ideaal onderdeel voor wie een mooie tuin wil hebben.
Het is echter noodzakelijk aandacht te besteden aan de zorg voor infiltraties, een van de meest terugkerende problemen van verticale tuinen. Daarom is het aan te bevelen een zekere afstand tussen de planten en de muren aan te houden.
Kies de ideale wand
Na het scheiden van de materialen en het irrigatiesysteem, is de volgende stap de assemblage van het paneel. Daarvoor is het nodig de ideale muur te kiezen om de tuin te ontvangen.
De aanbeveling is om de voorkeur te geven aan gladde muren die in het oog springen, en niet te vergeten de grootte van de plaats voor het gewenste aantal potten te controleren.
Conclusie
Verticale tuinen zijn in staat de inrichting van een ruimte te veranderen en een aangename, gezellige en ontspannen sfeer te scheppen. Gemakkelijk te installeren, de panelen kunnen binnenshuis worden gemonteerd, je hoeft alleen maar over de nodige materialen te beschikken en voor de planten te zorgen.
Om deze reden is de groene muur een van de decoratietrends, die de esthetiek van huizen en gebouwen verbetert.