Veilig leren kitesurfen: Zo doe je dat!

Zit je er al een tijdje aan te denken om kitesurf lessen te volgen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kitesurfen is een zeer geliefde sport bij mensen van alle leeftijden en achtergronden. Bedenk je echter goed dat kitesurfen, zoals elke actiesport, de nodige risico’s met zich mee brengt. Wanneer kitesurfen niet goed wordt geleerd kunnen er makkelijk ongelukken gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent om deze sport op de juiste manier te leren en te beoefenen! In dit artikel lees je alles over kitesurfen, krijg je tips over veiligheid, het kiezen van de juiste instructeur en de structuur van je lessen.

Waar te beginnen?

Moet je echt lessen volgen om te goed leren kitesurfen? Het antwoord daarop is heel duidelijk: zeker weten. Kitesurfen is een actiesport net als duiken en neemt daarom vele risico’s met zich mee. Bij duiksport zul je niet zelf je uitrusting gaan kopen of zelf de diepzee gaan ontdekken. Kitesurfen, net als duiken, is een sport waarbij je gebruik maakt van een geavanceerde uitrusting en techniek. Om deze redenen zul je ook bij kitesurfen de begeleiding nodig hebben van een professionele leraar en een formele opleiding nodig hebben. Ga nooit als beginner op pad met vrienden of familie om te leren kitesurfen. Kitesurfen is niet zoals leren fietsen, waarbij je kan leren met vallen en opstaan. De meest veilige manier om te beginnen met leren kitesurfen, is om een goede kiteschool te kiezen. Zo ben je verzekerd dat je les krijgt van een gekwalificeerde instructeur die je kunt vertrouwen en je alles leert over veilig kitesurfen.

Het leren van de technieken

Behalve dat het vanuit veiligheidsmotieven belangrijk is een gekwalificeerde instructeur te hebben, zal het hebben van een instructeur het leerproces ook een stuk leuker en makkelijker maken. Kitesurfen is een technische actiesport, waardoor veel kitesurf-technieken ingewikkeld en contra-intuïtief zijn. Daarom heb je iemand aan je zijde nodig met veel ervaring en vaardigheden om je de juiste instructies te geven terwijl je op het water bent. Dit is niet alleen de meest veilige, maar ook de meest snelle manier om de sport onder de knie te krijgen.

Leren moet leuk zijn!

Zoals al eerder gezegd: kitesurfen is een contra-intuïtieve sport. Niemand weet van nature hoe hij een 12 meter lange vlieger in de lucht moet besturen! Daarom ga je heel veel fouten maken en dat hoort allemaal bij het leerproces. Behalve voor je eigen bescherming, zal de instructeur dit proces ook een stuk aangenamer voor je maken omdat hij er is om je te ondersteunen en om je aan te moedigen.

Leren met een instructeur bespaart geld

Wanneer je lessen neemt bij een gekwalificeerde instructeur, zal hij je de uitrusting lenen die je nodig hebt. Zo kun je de sport eerst uitproberen en fouten maken op de uitrusting van de school, voordat je geld investeert in het kopen van je eigen uitrusting.

Wat is een ‘gekwalificeerde’ instructeur?

Wanneer een kitesurf instructeur gekwalificeerd is, betekent dit het volgende: hij heeft een professionele training gevolgd, heeft hier een kwalificatie voor ontvangen en is erkend om als instructeur veilig en effectief les te geven. De professionele training en kwalificatie dienen te zijn goedgekeurd door een gerenommeerde organisatie zoals de IKO. Bij het uitkiezen van de juiste kitesurf school let je er op dat deze school is aangesloten bij een gerenommeerde organisatie, zodat je zeker weet dat de school zich aan bepaalde kwaliteitsnormen houdt. Mocht zich er een noodsituatie voordoen op het water tijdens je les? Dan zal een erkende school uitgerust en getraind zijn voor elke mogelijke reddingsactie.

Hoe ziet een kitesurf les er uit?

Elke gekwalificeerde instructeur zal je een bepaald leertraject laten volgen zodat je de meest veilige en efficiënte voortgang kan boeken tijdens je cursus. Al kan het leertraject enigszins afwijken van school tot school, over het algemeen zijn er een aantal fundamentele stappen die gevolgd worden:

1. Leren vliegeren

Voordat je het water op gaat, zal de instructeur je op het land kennis laten maken met de vlieger en verschillende veiligheidsregels. Zo zul je bijvoorbeeld eerst leren hoe je de apparatuur beheert, hoe je de vlieger opzet en hoe je deze moet besturen in de lucht. Wanneer je hebt geleerd hoe je de vlieger juist bestuurt, kun je het water in.

2. Door het water slepen

Nu dat je het water in mag, ga je samen met de instructeur leren hoe je je lichaam door het water laat slepen met de kracht van de vlieger. De instructeur zal je laten zien hoe je de vlieger opnieuw de lucht in krijgt, hoe je jezelf veilig houdt en hoe je je board moet herstellen. Deze aspecten leer je eerst zonder board. Heb je alles onder de knie? Dan mag je het proberen met het board onder je voeten.

3. Kitesurfen

Kun je na een hoop oefenen stevig en voor langere tijd op het board blijven staan? Dan ben je nu op het niveau om te leren hoe je de controle over je snelheid bewaart, hoe je tegen de wind in surft en hoe je zo zelfstandig mogelijk kan kitesurfen. De instructeur leert je veiligheidstechnieken zoals zelfstarten en zelfredding in diep water. Wanneer je op dit niveau bent, kun je overwegen om je eigen uitrusting aan te schaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.