Na de lunch is het lastig om je laptop uit je leren schoudertas te pakken en weer aan het werk te gaan. ’s Avonds is het heerlijk om na het eten op de bank uit te buiken. Waarom hebben zo veel mensen een dip na het eten. Hoe komt dat?
Opmerkingssignalen
Er zijn verschillende theorieën voor het suffe gevoel wat je hebt na het nuttigen van een maaltijd. Eentje daarvan is dat je alert en wakker bent als je trek in iets hebt. Dat is namelijk handig als je eten moet verkrijgen. Is je buik gevuld dan maakt alertheid plaats voor vermoeidheid.
Spijsvertering
Een andere uitleg is dat je bloedsomloop de oorzaak is van het vermoeide gevoel wat je hebt na het nuttigen van voedsel. Na het eten gaat er extra bloed richting de darmen. Alle aandacht van je lichaam gaat naar de spijsvertering en er blijft minder energie over voor je hersenen en spieren. Hierdoor krijg je een slaperig gevoel. Een rugzak voelt na de lunch een stuk zwaarder dan daarvoor!
Bioritme
Iedereen heeft een dagritme, oftewel een bioritme. Het zorgt ervoor dat je op geregelde tijden honger krijgt, moe wordt en gaat slapen. Heb je een normaal ritme dan ben je niet extreem moe na het nuttigen van een maaltijd. Is je bioritme verstoord door stress of weinig zonlicht dan kan het zijn dat je daadwerkelijk in slaap valt na het nuttigen van een maaltijd. Het is een logische reactie van je lichaam.
Voeding
Uit onderzoek blijkt dat het eten van zoute en eiwitrijke maaltijden de kans op een slaperig gevoel na het eten vergroten. Zo blijkt uit een studie dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelen na het eten van een gezonde maaltijd. Eten ze fastfood dan zijn ze veel duffer. Ook mensen die koolhydraatrijke maaltijden eten worden sneller slaperig na het eten. Dat komt door een snelle toename van het bloedglucosegehalte. Wil je een after dinner dip voorkomen eet dan veel vezels. Die verteren langzaam, waardoor je geen grote schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel.
Allergie
Een andere mogelijkheid is dat je niet alleen allergisch bent voor een heuptasje maar dat je ook een allergie hebt voor bepaald voedsel. Je lichaam heeft dan heel veel energie nodig om op de allergenen te reageren. Hierdoor voel je je na het eten erg moe. Denk je dat je hier last van hebt? Bezoek dan eens een diëtiste en bespreek welke voedingsstoffen de klachten kunnen veroorzaken. Met behulp van een eliminatiedieet kun je bijvoorbeeld uitzoeken om welke voedingsmiddelen het exact gaat. Of doe een bloedonderzoek.