Wat is aromatherapie en hoe begin je ermee?

Bijna iedereen hoort wel eens het woord ‘aromatherapie’. Je hoort het wel eens voorbijkomen op televisie of ergens tijdens een gesprek, maar wat is het eigenlijk? Veel mensen weten niet precies wat aromatherapie is namelijk. Je zou bij aromatherapie kunnen denken aan een lekkere sauna met heerlijke geurtjes en allerlei andere dingen. En dat is ook ongeveer de richting waar aromatherapie naartoe wijst. Maar aromatherapie heeft nog veel meer te bieden dan alleen geurtjes in de sauna. Als je daar achter wilt komen moet je snel verder lezen, want in dit artikel wordt alles uitgelegd wat je moet weten over aromatherapie.

Wat is aromatherapie?

Als je zelf al had bedacht dat aromatherapie iets met geurtjes en dergelijke te maken heeft, had je dat dus correct. Maar het gaat niet alleen maar om geurtjes. Essentiële oliën worden bijvoorbeeld al jaren gebruikt voor cosmetische doeleinden, maar ook als smaakstoffen voor in de voedingsindustrie. En speciale oliën worden zelfs nog toegepast bij therapeutische doeleinden.

Aromatherapie zorgt er eigenlijk voor dat de gezondheid wordt verbeterd door gebruik te maken van essentiële oliën. De oliën herstellen het natuurlijke evenwicht in het lichaam door de levenskracht uit de oliën als het ware over te brengen op de patiënt. Iedere olie is uniek en heeft zijn eigen werking op het menselijk lichaam. Door het gebruik van aromatherapie worden alleen schadelijke bacteriën gedood, terwijl de nuttige en onschadelijke bacteriën met rust worden gelaten.

Waarom zou je moeten beginnen met aromatherapie

Behalve dat aromatherapie goed is om ziektes te bestrijden, kan het ook nog helpen met andere zaken. Veel mensen die gebruik maken van aromatherapie geven namelijk aan dat ze veel minder last krijgen van stress. Ook kunnen verschillende soorten olie helpen met het tegengaan van depressieve gevoelens. Er zijn verschillende oliën die hier goed voor te gebruiken zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kamille, lavendel, pepermunt of jasmijn. Voor mensen die last hebben van slapeloosheid is aromatherapie ook een mooie optie. Het helpt er namelijk mee om beter in balans te komen en daar slapen mensen ook beter van. Een etherische olie helpt tegen slapeloosheid. Neroll, roos, sandelhout en ylang ylang zijn goede voorbeelden hiervan.

Hoe begin je met aromatherapie?

Er zijn verschillende manieren waarop je aromatherapie kunt toepassen. Een effectieve manier is bijvoorbeeld om een paar druppels toe te voegen aan een warm bad. Je kunt het ook toevoegen aan bijvoorbeeld een dagcrème. De olie kan ook worden opgenomen door een massage. Je kunt de etherische olie mengen met massage olie en je dan laten masseren. Goede olie om te gebruiken bij een massage is bijvoorbeeld pepermuntolie, want deze helpt tegen stijve spieren. Je zou ook een diffuser kunnen aanschaffen. Een diffuser zorgt ervoor dat er een heerlijk aroma wordt verspreid door de hele kamer. Ook zorgt de diffuser ervoor dat de lucht wordt gezuiverd en de lucht bevochtigt wordt. Vieze zullen ook verleden tijd zijn. Als je op zoek bent naar een goede diffuser, kun je eens een kijkje nemen op geurwolkje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.